VIDEO: Kitovi doplivali do Rovinja, prijeti im nasukavanje

VIDEO: Kitovi doplivali do Rovinja, prijeti im nasukavanje

101
Podijeli objavu
Photo: Plavi svijet
Photo: Plavi svijet

U AKVATORIJU ispred Rovinja sinoć su viđene barem tri ulješure, najveća vrsta iz skupine kitova zubana, kojima zbog male dubine sjevernog Jadrana ozbiljno prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanje.

Fotografije ulješura Institut Plavi svijet dobio je od obitelji Keller, a stručnjaci su odmah u pomoć pozvali javnost kako bi na vrijeme spriječili eventualnu tragediju. Naime, ove impresivne životinje inače obitavaju u mnogo većim dubinama, a prije dvije godine već je zabilježeno nasukavanje sedam i ugibanje tri ulješure u blizini grada Vieste na poluotoku Gargano u Italiji.

“Putem naše Facebook stranice od obitelji Keller dobili smo fotografije skupine od najmanje tri ulješure (Physeter macrocephalus) snimljene u području ispred Rovinja. S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubina preko 1000 m, u plitkom sjevernom Jadranu  prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanje!”, napominju iz Plavog svijeta, dodajući da su se tijekom povijesti ulješure pojavljivale i sjevernije u Jadranu,  ali je u većini slučajeva posjet ovom području završio nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz opaženih skupina.

“Obzirom da nam je cilj osigurati siguran izlazak ove skupine ulješura iz Jadrana, molimo sve građane da hitno dojave opažanja kako bi mogli pratiti njihovo kretanje te po potrebi poduzeti potrebne akcije. U slučaju opažanja molimo vas da napravite fotografiju i/ili video snimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Informacije o ulješurama (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta Plavi svijet 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.org”, mole stručnjaci iz Instituta.

Tim stručnjaka upravo kreće sa Lošinja prema akvatoriju u kojem su ulješure viđene, a Regional Express je uspio i snimiti veličanstvene životinje.

 

Vaš komentar
Pratite nas na facebooku: