2 min. čitanja

LEGENDE SVJETLA 06. lipnja u Zagrebu i 08. lipnja u Rijeci

LEGENDE SVJETLA 06. lipnja u Zagrebu i 08. lipnja u Rijeci

Knjiga Jurice Gašpara Legende svjetla dio je velikog samostalnog projekta, kojeg je Udruga Lux Mediterraneum započela kroz trogodišnje istraživanje hrvatskih svjetionika, te autorova osobnog i znanstvenog iskustva i rada na djelu. Dio je priče, koja će se zaokružiti ovog ljeta s dokumentarnim filmom Igora Goića, „Legends of the Light“.

Ukratko o Legendama svjetla:

Mnoge su priče ostale neispričane jer svjetioničar svoju priču ispriča vlastitoj okolini – obitelji, kolegi ili nekom rijetkom namjerniku koji se iskrca na svjetionik da mu bude gost.
Takve se prenesu onoliko puta koliko je priča snažna. Neke zamru brzo, dok druge ostaju u predaji. I za one koje još žive, naposljetku se rijetko zna kome su se dogodile, kad i gdje zapravo? Jesu li istina ili tek legenda?

Saznat ćete ako otvorite monografiju na 320 stranica s obiljem umjetničkih fotografija, upotpunjenih lirskim i dokumentarističkim crticama o životu na svjetioniku, te s relevantnim povijesnim okvirom o njihovom nastanku.

Knjiga je rezultat:
– trogodišnjeg razgovora s preostalim jadranskim svjetioničarima i iskustvu autora u suživotu na svjetioniku.
– istraživanja dostupnih podataka o gradnji jadranskih svjetionika, te kratak presjek monumentalnog višedesetljetnog plana Austro-Ugarske države da
uspostavi mrežu od stotinu svjetionika na obali istočnog Jadrana. Raspadom te države, zaustavljena je gradnja kompliciranih i čvrstih objekata za smještaj svjetioničara i njihovih obitelji.
– istraživanja arhivske građe o životu na svjetionicima u vremenu od gradnje do današnjih dana
– sustavnog fotografiranja svjetionika u svim (ne)mogućim uvjetima, gdje smo željeli prikazati život na pučinskim hridima kakav do sad nikad nije sustavno zabilježen.

Uđite u do sad neistraženi svijet hrvatskih svjetionika i njihovih duša, svjetioničara.

Knjigu možete kupiti ovdje. Sponzorirani članak

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.