3 min. čitanja

Modernizira se zadarski Pozdrav Suncu! Prvi donosimo koje će novine sadržavati

Modernizira se zadarski Pozdrav Suncu! Prvi donosimo koje će novine sadržavati
Photo: Boris Kačan

ZADAR – Instalacija koja je uz Morske orgulje nakon 10 godina postojanja postala, može se slobodno neskromno kazati, središnja figura turističkog Zadra, kreće u svoju prvu rekonstrukciju, vrijednu 4 milijuna kuna. Potvrdio je to za Morski.hr i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Darko Kasap.

Djelo nagrađivanog zadarskog arhitekta Nikole Bašića projektirano da odolijeva nemilosti prirode, često je bilo u nemilosti vandala, pa je najpoznatija zadarska atrakcija sezonu nerijetko dočekivala u krnjoj funkciji od one izvorno zamišljene.

Prvi put nakon 2007. godine, čini se da Pozdrav Suncu ide u temeljitu obnovu, rekonstrukciju, pa i nadogradnju u, vjerojatno još spektakularniju i nadamo se, pametnije korištenu, bolje čuvanu i isplativu instalaciju na korist i gušte Zadrana i njihovih gostiju.

Photo: Morski.hr
Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim subjektima

Na internet stranicama Grada Zadra 19. lipnja objavljen je javni natječaj za Obnovu, modernizaciju i nadogradnju instalacije “Pozdrav Suncu”. Natječaj naručuje gradska tvrtka Inovativni Zadar d.o.o. (Tvrtka je osnovana 2003. godine pod nazivom Poduzetnički inkubator d.o.o. Zadar s primarnim ciljem poticanja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Zadra. Krajem 2014. godine društvo je pod novom upravom, započelo proces transformacije poslovanja. Mijenjaju naziv u Inovativni Zadar d.o.o., te se uz postojeće dodatno registrira za čitav niz djelatnosti uglavnom vezanih uz ICT tehnologije.)

Javni naručitelj objavljuje nacrt Dokumentacije o nabavi, te poziva sve zainteresirane gospodarske subjekte da u roku od 7 (sedam) dana od dana objave ove obavijesti o prethodnom savjetovanju dostave eventualne primjedbe i prijedloge na adresu elektroničke pošte info@inzad.hr. Naručitelj zadržava pravo izmjene navedenog nacrta u bilo kojem dijelu prije objave postupka javne nabave.

Photo: Boris Kačan
Obnova podrazumijeva:
  • Saniranje ploča koje su oštećene.
  • Kontrola i sanacija po potrebi (uz mjerenje) uzemljenja.
  • Zamjena kablova u skladu s Izvedbenim projektom.
  • Obnova ili sanacija ostale pripadne i pomoćne opreme.
  • Sanacija solarnog generatora.
Modernizacija podrazumijeva slijedeće:
  • sustav generiranja svjetlosnih efekata Sunca potpuno zamijeniti suvremenim (svjetiljke i upravljanje), koristiti standardne protokolekao: DMX, DMX/RDM, Art Net.
  • Sustav planeta riješiti neovisnim sustavom od sustava Sunca,
  • Rekonstruirati sustav povezivanja zvuka Morskih orgulja sa svjetlosnim efektima Sunca.
Nadogradnja podrazumijeva slijedeće:
  • interakciju s posjetiocima,
  • komunikacijski sustav povezan s Internetom, kao streaming i podacima o njemu,
  • omogućiti preko Interneta aktiviranje ponuđenih efekata,
  • nadograditi mogućnost audio i vizualnih utjecaja na scenografiju svjetlosnih efekata Sunca,
  • programske aplikacije za kreiranje proizvoljnih scenografija,
  • video nadzor instalacije i potpuni nadzor i upravljanje na daljinu iz kontrolnog mjesta,
  • povezati rekonstruirani Svjetlosni zid na upravljanje kako bi se dobio 3D (hologramski) efekt u svjetlosnom „čunju“ iznad Sunca,
  • informacijski display
Photo: Boris Kačan

DODATNE ZANIMLJIVOSTI KOJE OČEKUJU POSJETITELJE

Interakcija sustava Novog Sunca s posjetiteljima

Nadogradnja sustava Instalacije je interakcija između posjetitelja i efekata na Suncu. Pojavom i kretanjem posjetitelji mijenjaju svjetlosni efekt na Suncu. Vrsta efekta će se definirati aplikacijskim programom i scenarijem. Senzori će biti postavljeni ispod ploča. Njihova funkcija je detekcija prisutnosti posjetitelja, bez obzira na dob, debljinu, visinu, meteorološke uvjete, itd. Minimalni tehnički zahtjevi su senzorska detekcija posjetitelja koji nagazi ploču u području senzora, u svim klimatskim uvjetima.

Planete

Obnova, modernizacija i nadogradnja planeta zasnivat će se na slijedećem:

  • građevinske mjere se ne mijenjaju.
  • sanirat će se oštećenja ploča i građevine,
  • odvojit će se sustav planeta od sustava Sunca. Ovim će se osigurati nezavisnost jednog od drugog sustava, odvojeno održavanje i kreiranje scenografije.
  • Aplikacijski program će omogućiti neograničen broj scenarija. U tu svrhu će planete imati svoje zasebno centralno računalo, odvojeno od Sunca. Ako se sruši sustav Sunca, jednostavno se zamijeni ovim računalom, jer efekt planeta je manje bitan atrakciji Instalacije.
  • Ugradit će se senzori pokreta u četiri velika planeta u svrhu interakcije s posjetiocima. Na malim planetima se efekt interakcije ne bi vidio. Svaki od velikih planeta će se nezavisno upravljati. Tako će se istovremeno događati četiri različita svjetlosna efekta.

D.G.

Photo: Morski.hr
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.