2 min. čitanja

Arbitražni sud: Slovenija nema izlaz na otvoreno more, ali dobiva 3/4 Savudrijske vale!

Arbitražni sud: Slovenija nema izlaz na otvoreno more, ali dobiva 3/4 Savudrijske vale!
Photo: Screenshot

DEN HAAG – Predsjednik arbitražnog suda Gilbert Guillaume čita presudu u sporu razgraničenja Hrvatske i Slovenije. U dijelu koji se tiče morskih granica, donijeli su odluku u kojoj kopnena granica završava na sredini toka rijeke Dragonje, ali Slovenija dobiva 3/4 Savudrijske vale.

Slovenija tvrdi da je zaljev imao ulogu unutarnjih voda Jugoslavije prije raspada Jugoslavije. S druge strane, Hrvatska tvrdi da to Jugoslavija nikada nije povukla crtu koja zatvara zaljev i nikada nije napravila službenu kartu. Dakle, Hrvatska tvrdi da zaljev nikada nije postao područje unutarnjih voda. Tribunal se ne može složiti s tom tvrdnjom i zaključuje da je 1991. zaljev bio dio unutarnjih voda Jugoslavije.

Slovenija smatra da je cijeli zaljev njihov, dok Hrvatska tvrdi da ima pravo jurisdikcije na jugozapadnom dijelu zaljeva te da se slijedi središnja crta razgraničenja.

Sudac uglavnom nabraja broje argumente koje ide u prilog Sloveniji kao što je djelovanje slovenske policije u zaljevu, akciju spašavanja broda Hugo koji je potonuo u zaljevu, a u pomoć su mu priskočili samo Slovenci.

Photo: Screenshot

Sudac je nakon toga pokazao razgraničenje u Piranskom zaljevu. Slovenci su dobili otprilike 3/4 zaljeva, što će reći da je Hrvatska sigurno izgubila dio morskog teritorija.

“Strane su duboko podijeljene po pravu pristupa otvorenom mora. Sud smatra da termin “otvoreno more” predstavlja mjesto gdje se dvije strane ukrštavaju. Riječnik ne podupire da termin “junction” podrazumijeva smjer ili fizičku povezanost”, kazao je sudac.

“Sud je odlučio da se linija sredine treba izmijeniti kako bi se Sloveniji nadoknadio efekt zatvorenosti zbog prirodne konfiguracije terena”, kazao je sudac.

“Granica u zaljevu će biti ravna linija koja povezuje točku usred zaljeva”, kaže sudac.

Sudac je pokazao kartu koja jasno govori da Slovenija nije dobila izlaz u međunarodne vode.

Sud je odredio posebno ‘juction’ područje kroz hrvatske teritorijalne vode kojim se omogućuje Sloveniji doticaj s međunarodnim vodama.  Koridor do međunarodnih voda je širok oko 2,5 nautičke milje i, prema riječima suda, slovenski brodovi i avioni imati će svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje, čime je napravljen presedan u Međunarodnom pravu mora i do sad neviđen ustupak Sloveniji na štetu Hrvatske!

Više o razgraničenju Hrvatske i Slovenije pročitajte ovdje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.