2 min. čitanja

Gradovi uz more klape Cambi otvorili “Morsku pismu” na Morskom.hr

Gradovi uz more klape Cambi otvorili “Morsku pismu” na Morskom.hr
Photo: Video/Screenshot

Nova rubrika na Morskom

Osluškivati more treba i uhom. A Jadran je itekako slušan. Melodije otoka i priobalja, Dalmacije, Primorja i Istre upravo su takve. More najbolje slušaju i o njemu pjevaju oni koji s njime dišu. Njegova mala mista, gradovi i ljudi. Pjevali oni o životu, ljubavi, svome mistu ili moru u cjelini, pisma od mora je njihova poveznica.

Ovo je kutak za sve Vas koji volite more i pismu.

Jurica Gašpar

Photo: Video/Screenshot

Gradovi uz more – inspiracija iz djetinjstva

Autor teksta je Ivan Ivanišević za Morski.hr kaže: “Skoro sam pola svoga djetinstva proveo u Postirama na otoku Braču odakle mi je majka. Te prve uspomene i doživljaji iz djetinstva su, mislim, nekako najintenzivniji i ostaju utisnuti u čovjeku tijekom cijelog života i na neki način ga određuju. Tako je bilo i sa mnom. Čitavo moje podrijetlo zapravo je dalmatinsko, taj senzibiltet i način života. Dugo mi je trebalo da se odlučim početi pisati na dijalektu. Nekako se to samo od sebe dogodilo. I zaista mi je drago zbog toga jer sam napisao još pjesama slične tematike koje ćete imati priliku čuti ubrzo.”

Photo: Video/Screenshot

Nova ekipa sa starim šugom

A na putu za Mljet zatekli smo momke iz klape Cambi. Spojiti ugodno s korisnim nije teško u podneblju u kojem stvaraju i žive, ali što se mora, nije teško, složili su se. Hrvoje Lozančić iz klape prepričava motive koje dotiče pjesma: “Trebalo je napraviti nešto o našim malim mistima u vrime kad nema turista, kad je pusto. To obično krene u jesen i završi u kasno proljeće. Kad se makne šušur, stignemo biti sami, svoj na svome. Tada možemo razmišljati što je ono iskonsko naše; starina, kuće, običaji, naš život. O tome piva i pisma.”

Photo: Klapa Cambi / Facebook

O sadašnjoj klapi Cambi, Lozančić kaže: “Istina je, klapa je promijenila postavu i od početka godine djeluje u novom sastavu. Doći će vrime kad će ljudi to prepoznati i kad ćemo nešto ostaviti i s ovom ekipom.”

Pjesmu potpisuje Matko Šimac, a video Matko Petrić, a nama ostaje samo poželjeti mirno more Morskoj pismi i Gradovima uz more!

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.