3 min. čitanja

Inteligentne Orke organizirano istjeruju ribare

Inteligentne Orke organizirano istjeruju ribare
Foto: Pixabay

Orke, koje se smatraju izrazito inteligentnima, u stanju su cijeli dan čekati dok ribari akumuliraju dnevni ulov kako bi ih spretno opljačkale, te neumoljivo prate pojedine ribarske brodove čime ih ponekad prisile da se vrate u luku.

Nakon desetljeća relativno mirnog suživota s ribarskim brodovima na obalnom području Aljaske, broj orki koje vrebaju ribare drastično se povećao, piše „National Post“.

Paul Clampitt, suvlasnik ribarskog broda „Augustin“, kazao je da su ih orke otjerale iz Beringovog mora. Iako su, poput mnogih drugih brodova, koristili preporučena elektronska sredstva i buku, orke su se jednostavno navikle na ‘stimulans’ koji im sada služi kao poziv za večeru.

John McHenry, vlasnik broda „Seymour“, orke opisuje kao bandu, jer kada se pored broda pojave dvije to označava kraj putovanja, s obzirom na to da im se ubrzo pridruži još njih 40.

U izvještajima koje je objavio „Anchorage Daily News“ opisani su navedeni slučajevi u kojima agresivne orke nemilosrdno uznemiravaju brodove, čiju blizinu odbijaju napustiti i do 18 sati nakon što očajni mornari ugase motore.

Photo: Pixabay

Veliki troškovi

Osim orki, ribarske brodove pljačkaju i ulješure, velika vrsta kitova opisana u kultnom romanu „Moby Dick“.

Iako su ribarski brodovi diljem Aljaske izvijestili o slučajevima terora od strane orki, najgori incidenti odvijaju se na području Beringovog prolaza, dijela koji odvaja zapad Aljaske i Rusiju.

U izvještaju objavljenom 2014. o ribolovu na Aljasci, stoji da su troškovi nastali krađom ribe od strane orki procijenjeni na 500 dolara dnevno.

Clampitt je kazao, da je ranih 80-ih vidjeti kita na tom području bila rijetkost. Ovo nije prvi put da su aljaške vode ugrožene zbog promjenjivih apetita kitova ubojica. Istraživači su otkrili da je 1990. grupa orki bila odgovorna za iznenadni pad populacije morske vidre u Pacifiku, većih razmjera nego kad su te životinje ubijane zbog krzna.

Photo: Pixabay

Ubilački pohod

Orke imaju impresivnu društvenu strukturu, na različitim područja imaju različitu komunikaciju i strategiju lova, te su vrlo inovativne pa tako često mijenjaju grabežljive taktike koje prenose na jato.

Teror orki otišao je toliko daleko da su na području Monterey Bay u Kaliforniji, u samo osam dana ubile četiri mladunca sivog kita, što je po lokalnim medijima opisivano kao ubilački pohod. Biolozi te epizode pripisuju jednoj orki iz jata koja je postala neobično vješta u lovu na sive kitove.

Ribari su primijetili povećan broj mladih kitova kradljivaca, što označava da odrasle orke podučavaju mladunce kako da pljačkaju ribarske brodove u potrazi za hranom.

Ribarski brodovi na Aljasci nisu jedini koji će se suočavati s orkama, jer zbog topljenja polarnog leda orke mogu slobodno plivati dublje u Arktički ocean gdje bi mogli opustošiti ionako siromašnu faunu.

Orke su, osim ljudi, najveći svjetski morski grabežljivci. Borave u svih sedam svjetskih oceana u kojima ubijaju druge vrhunske morske predatore, što uključuje morske pse i morževe. Za razliku od ostalih grabežljivaca orke ne ubijaju ljude, iako su u zatočeništvu uzrokovali nekoliko smrtnih slučajeva kod ljudi, do danas ne postoji zapis o čovjeku kojeg je orka ubila u divljini.

(Pomorac.net / Na vodi.com)

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.