3 min. čitanja

NEMA razlike između stope pločnika na Markovom trgu i stope mora u Savudriji!

Dogovor za suradnju s Morskim.hr bio je da pišemo o stručnim temama ribarstva. Naravno, kao po nekoj novoj šabloni, pokušali smo se odmaknuti političkih tema, potpuno naivno misleći da je to moguće. Međutim, život i okruženje brzo su nas demantirali kroz temu koja ovih dana zatrpava medijski prostor, a radi se naravno o konačnom zaključku tzv.”arbitraže”, o sporu u Savudrijskoj vali.

Sudionici licemjerja

Možda bi se i suzdržao da u iskazima relevantnih komentatora i onih koji su bili dionicima ove blamaže nema toliko licemjerja, nestručnosti i naknadne pameti! Svakako, razlog za komentar je i obveza da pišemo istinu ne pojušavajući se svakom dopasti.

Bilo je to davno, kad je pokojni premijer Račan, okružen ljudima s jasno vidljivim miteleuropskim sindromom u političkom promišljanju, napravio prvi krivi korak! Reagirali smo odmah, kako mi ribari, tako i gotovo svi relevantni stručnjaci za međunarodno pravo mora, upozoravajući ga da je i sam paraf koji je stavi na papire greška, a ta ga je reakcija, i njega i Sabor zaustavila da ne glavinjaju dalje. Međutim, tim je korakom otvorena pandorina kutija prljavih ucjena kojima je i u ovom slučaju, a i u slučaju ZERP, Hrvatska bila izložena gotovo do samog dana ulaska u EU.

Baranović u EU parlamentu: “Na tom sastanku sam u ime Hrvatskog Sabora zaustavio Slovence da manipuliraju i pojasnio im da u pogledu energetskih koridora moramo razgovarati o Kopru. Zbog te ideje je tek na dnevni red došla Rijeka!”

I evo sad prave istine! SVI odgovorni od tad, do trenutka kad smo u Saboru izglasali odluku o izlasku iz arbitražnog postupka, radili su krive stvari! Pitate se vjerovatno zašto?! Pitate se i kako je moguće, da su neki relevantni likovi tad komentirali naša upozorenja kao halabuku oko kašete liganja?!

Šansa da učimo iz grešaka još postoji!

Moguće je to u zemlji, koja se godinama mrcvari bez kvalitetne paradigme upravljanja državom, koja bi jasno odredila ovlasti, ali i odgovornosti! Ono što moramo shvatiti iz ovog slučaja je da su nam potrebne korjenite reforme, između ostalog, i izmjena i dopuna Ustava. Da se ikad jasno propisalo da se o suverenitetu ne raspravlja, i da se za petljanje oko suvereniteta ide iza rešetaka, tad ni jedan političar ne bi imao hrabrosti trgovati ni petljati oko granice na moru, ni oko sličnih tema. Naravno, šansa da učimo iz grešaka i mijenjamo se nabolje postoji i danas! Milanović i Plenković su postupili ispravno u onoj mjeri koliko su im manevarskog prostora ostavili prethodnici.

Savudrija, problem o kojem je potrebno kazati istinu

Na Plenkoviću je da izvuče pouku iz ovog slučaja i da autoritetom aktualnog premijera otpočne proces stvaranja pravih ustavnih i zakonskih okvira za vođenje države i pravilno upravljanje! Možda se i desi nešto dobro ukoliko barem ova generacija politike pokuša shvatiti ono što poručuju ribari! A to glasi; gospodo, NEMA razlike, ali baš nikakve, između stope kamenog pločnika na Markovom trgu i stope mora! Kad to shvatite, onda ima nade da se konačno ovu zemlju odista vodi onako, kako se vodi jedna pomorska zemlja.

Do sad ste je, htjeli to priznati ili ne, vodili kao jedno veliko kukuruzište, a ni u kukuruzu se politika ove zemlje nije baš posebno iskazala.

Petar Baranović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.