2 min. čitanja

Bezakonje na plažama: Koncesionar izbacio mladića sa šugamanom jer nije platio ležaljku!

Bezakonje na plažama: Koncesionar izbacio mladića sa šugamanom jer nije platio ležaljku!
Foto: Pixabay / Ilustracija

OPATIJA – “Moj sin, obzirom na to da je školarac, ne može si priuštiti da kod svakog odlaska na kupanje iznajmi ležaljku i kupi sok u kafiću na plaži. Međutim, on se ima pravo kupati u moru u gradu u kojem živi.

Čini se kako to ipak više kod nas nije tako jer iako je uvažavao pravila ponašanja na kupalištu, konobari s kupališta Lido zatražili su da napusti plažu na čijem je jednom betonskom dijelu našao mjesto za svoj šugaman” – riječi su to opatijskog roditelja koji se obratio redakciji Novog lista s pitanjem smije li se to činiti i koje su ovlasti koncesionara.

Ovo nije usamljeni primjer negativnih iskustava na plažama i kupalištima pod koncesijom. Slične situacije događale su se i ranijih godina, a nakon davanja u koncesiju određenih površina na pomorskom dobru. Izazvalo je to negodovanja posebno domaćih ljudi koji u sezonskom radnom ritmu sebi mogu dopustiti ponekad i samo jedan skok u more između silnih obaveza i smjena na poslu.

No boravak na plaži i kupanje ne može biti uvjetovano konzumacijom pića ili najmom ležaljki i suncobrana. Takvi postupci koncesionara su nezakoniti i nisu u skladu s uvjetima po kojima je izdana koncesija.

Pravni stručnjaci tvrde kako se prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ne može naplaćivati ili ograničavati pristup plažama, a to potvrđuju i oni koji izdaju koncesiju na pomorskom dobru, predstavnici PGŽ-a.

Točnije, koncesionari ne mogu uvjetovati boravak na plaži korištenjem ležaljki uz plaćanje ili konzumacijom jela i pića. Dogode li se takvi nelegalni postupci, građani ih mogu prijaviti nadležnom tijelu za kontrolu koncesionara, odnosno Povjerenstvu za praćenje izvršavanja ugovora o koncesijama.

U slučaju da se koncesionari ne pridržavaju ugovorenih odredbi koje su u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru može im se dogoditi da ostanu i bez koncesije. Osim što moraju dozvoliti postavljanje ručnika na kupalištu pod koncesijom, moraju voditi računa da ligeštule, ležaljke i ostalu opremu za plažu postavljaju u opsegu i broju dogovorenim ugovorom.

(Novi list)

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.