2 min. čitanja

PERO KOZOMARA – Prvi intervju nakon Cesarice za hit godine: “More je u genima. Obitelj je presudila!”

PERO KOZOMARA – Prvi intervju nakon Cesarice za hit godine: “More je u genima. Obitelj je presudila!”
Photo: Facebook

Cesarica je nova diskografska nagrada koja je osvježila estradnu scenu. Razlikuje se od drugih glazbenih nagrada po onom najbitnijem, a to je da publika bira Hit godine, a ne struka ili mediji. Ove godine u kategoriji Hita godine klapske glazbe, prvu Cesaricu je pokupila klapa Rišpet, odnosno njen maestro Pero Kozomara.

Pero je prvi interview nakon nagrade odlučio podijeliti s čitateljima Morskog, pa je red da ga i pročitate…

Najprije čestitke na prvoj Cesarici! Što Vam ona znači?

Hvala na čestitci, nagrada za klapski hit godine znači i meni kao autoru i mojoj klapi Rišpet jako puno jer je to nagrada publike, a kada te publika izabere kao najboljeg i najdražeg im između jako kvalitetne konkurencije, to zasigurno znači da nešto dobro radiš. Kada radim pjesmu, najvažnije mi je da dođe do srca slušatelja i naravno da sam presretan kada s odmakom vidim da mi je to pošlo za rukom.

Photo: Facebook

Pero, očito imate nos za napraviti hit. Je li recept univerzalan?

Deset deka trapista, dvi žlice vegete, malo šalše od poma, hahaha. Važno je osjetiti tekst, leži li mu bolje mol ili dur, veseli ili sporiji ritam, i sjedni i radi. Neke pisme su dugo sjedile i čekale na klaviru da mi se dogode, npr. “Ka dica” s kojom je Marko Škugor pobijedio na Splitskom festivalu – dvije godine je trebalo da pjesma poprimi svoj konačan oblik. Po meni je jedini recept dati cijeloga sebe u svaku pjesmu.

Kad radite pismu namijenjenu ljudima s mora, odakle inspiracija dolazi?

More nam je u genima, u venama, more je dio nas, netko je nekidan napisa da je more naša obitelj.Tako i ja šećem uz more, sjedim uz more, pijem kavu uz more, i slušam more dobro jutro veli… Vječna je inspiracija.

Photo: Facebook

Rišpet znači “poštovanje”, pa pretpostavljam da je simbolički tako krenula ideja o klapi. Ali malo se zna o Vašem okupljanju. Recimo, Ivu Amulića, kojeg nikad ne bi povezali s klapom – evo ga iz naftalina, uklopio se jako dobro?

Dugo sam razmišljao o imenu za klapu koje nije upotrijebljeno. Postojalo je još par opcija pa sam u jednom trenutku čak i napravio anketu na Facebooku. Članovi moje obitelji su presudili – moram priznati da sam danas jako zadovoljan imenom. Tko ne prati klape, ne zna da je Ivo jedno vrijeme pjevao tenora u klapi Cambi i klapi Pasike. Mi smo prijatelji gotovo trideset godina, tako da nisam puno razmišljao kada sam slagao klapu. Nije klasični tenor, više je između baritona i tenora, ali piva sjajno i ima emociju.

I za kraj koju ćemo “morsku pismu”, izvući iz arsenala Pere Kozomare, za podcrtati ovaj razgovor?

Kao što sam rekao, sve su na neki način inspirirane morem, no ako moram istaknuti neku koja je i tekstom morske tematike, odabrao bi “Nasukan” koju je izvela klapa Cambi.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.