2 min. čitanja

Pokrenuta istraga protiv kapetana broda “Danče”

Pokrenuta istraga protiv kapetana broda “Danče”
Foto: Youtube/Screenshot

DUBROVNIK – Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četrdesetogodišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ugrožavanje posebnih vrsta prometa.

Radi se o teškoj pomorskoj tragediji koja se dogodila 25. travnja 2017. oko 21,20 sati u akvatoriju Koločepskog kanala, kada je kao zapovjednik broda upravljao motornim brodom “Danče” Lučke kapetanije u Dubrovniku, krećući se iz smjera Luke Dubrovnik prema otoku Mljetu, te; suprotno odredbama Pomorskog zakonika, te Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom; nije poduzeo sve radnje potrebne za sigurnost plovidbe, navodi DORH.

Dalje navode: Osnovano se sumnja da nije vizualno i putem instrumenata na plovilu procijenio rizik sudara s drugim plovilom i nije brodom upravljao takvom sigurnosnom brzinom da bi mogao poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju za izbjegavanje sudara, s obzirom na slabu vidljivost zbog noćnih uvjeta plovidbe, jakog jugoistočnog vjetra i valova te karakteristika i ograničenja radarskog sustava motornog broda “Danče” i učinka stanja mora na radarsko otkrivanje i postojanje mogućnosti da mali brodovi ne budu otkriveni radarom na odgovarajućem dometu, olako smatrajući da takvom plovidbom neće izazvati opasnost za život i tijela ljudi i druge plovne objekte.

Uslijed navedenog, osnovano se sumnja da nije na vrijeme primijetio gliser-gumenjak (marke BWA 19, reg. oznake 690DB) koji nije imao nikakvu svjetlosnu signalizaciju i kojim je, iz smjera mjesta Suđurađ na otoku Šipanu u smjeru mjesta Brsečine upravljao državljanin Republike Hrvatske (1972.) i na kojem su kao putnici bili hrvatski državljani (1963., 1959., 1959, 1962., 1978., 1994., 1990. i 1980.), pa je došlo do udara prednjeg dijela motornog broda “Danče” u desni bočni dio glisera-gumenjaka.

Uslijed udara su na gliseru-gumenjaku nastala znatna oštećenja te je došlo do ozljeđivanja osoba koje su bile na gliseru-gumenjaku, pa su putnici zadobili teške tjelesne ozljede, kao i hrvatske državljanke a svi su preminuli odmah nakon nesreće. Jedan je hrvatski državljanin zadobio tešku tjelesnu ozljedu, a drugi tjelesne ozljede dok je dvoje hrvatskih državljana palo s glisera-gumenjaka u more i nisu još pronađeni.

R.I.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.