3 min. čitanja

Slovenski ribari “upadaju” u hrvatski dio akvatorija

Slovenski ribari “upadaju” u hrvatski dio akvatorija
Photo: Žiga/Wikimedia

SAVUDRIJA – Tragom izjava nekih savudrijskih ribara i napisa po medijima da se nastavljaju problemi sa susjedima, ribarima s onu stranu Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, Danijelom Kolecom, predsjednik Udruge “Mare Croaticum” iz Umaga te Danilo Latin, jednan od najistaknutijih hrvatskih ribara iz Savudrije koji se kontinuirano zalaže za pravično rješavanje hrvatsko-slovenskog spora glede pitanja “crte” na moru, razgovarali su za Glas Istre. Na postavljeno pitanje da li su i drugi ribari nakon donošenja odluke Međunarodnog arbitražng suda 29. lipnja imali problema i kakvih, ili su to ipak sporadični slučajevi te da li se provokacije nastavljaju, Kolec je odgovorio:

Podizanje tenzija

– Slovenske kolege ribari i njihova pomorska policija ponašaju se jednako kao i 2000. godine nakon potpisivanja sporazuma između Račana i Drnovšeka, kad su nas protjerivali južnije iz naših teritorijalnih voda. Danas je to vrlo slično. Slovenski ribari doslovno “upadaju” u naš dio akvatorija u pratnji njihove policije te nas izguravaju i do dvije milje prema našoj obali. Gotovo svakodnevno njihova policija zaustavlja na moru naše, savudrijske ribare i legitimira ih te traži i druge isprave koje naši ribari ne nose uza se jer bi to, de facto, značilo priznavanje nedavno donijete odluke. Trude se podizati tenzije na sve moguće načine pa je, primjerice, tako i jučer slovenska koča “Deklica” uništila jednoj našoj ribarici mreže i nanijela materijalnu štetu od oko šest tisuća kuna. S druge strane, naša policija obavlja svoj posao, ali evidentno je da je to samo do razine političke odluke državnog vrha, što bi moglo prouzročiti dodatnu štetu našim ribarima. Mišljenja sam da bi ribari početkom jeseni, kad protekne glavnina turističke sezone, trebali reagirati javno masovnim okupljanjem, kako bi poslali jasnu poruku Slovencima i našoj Vladi da su u ovim vodama oduvijek ribarili naši stari, izlovljavamo mi danas i nikakva se “državica” neće igrati našom sudbinom. Kao i u vrijeme potpisivanja Osimskog sporazuma, poručujem “tuđe nećemo, Valu ne damo”!

Jučer je Kolec s dvojicom kolega iz Udruge “Mare Croaticum” boravio na sastanku u Zagrebu na kojem su bili predstavnici MUP-a RH i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova RH na kojem im je iznio probleme i apelirao da preuzmu odgovornost za zbivanja na terenu i potrebe naših ribara.

Photo: navyworld/narod/ru

Pohvale policiji

– Sve pohvale na suradnji upućujem našoj policiji, ali razočaran sam suzdržanošću predstavnika Ministarstva vanjskih poslova. Moja je prosudba, na žalost, da bi se pasiviziranjem i relativiziranjem ovakvih pojava, te nedolaskom na neposredan razgovor s ribarima kako bi uživo čuli što nas muči, Hrvatska u skorašnje vrijeme mogla oprostiti od svoje lijepe “fete” mora. Samo nas je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila i dala moralnu potporu. Sjećam se i svojevremenih izjava Jakovčića te njegovo ignoriranje projekta “Tri mora” koji je mogao doprinijeti razvoju luke Rijeka, pa i Istre u tom kontekstu. Moram s gorčinom, sarkastično primijetiti da je more u Savudrijskoj vali bilo teran, izgubili bi more u cijelom zaljevu, zaključuje Kolec.

Danilo Latin nam je potvrdio Koleceve tvrdnje vezane za novonastali incident, potkrepljujući spoznaju utvrđenu dokazima pomoću satelitskog praćenja. Također je mišljenja da su provokacije izazvane s namjerom, jer je Arbitržni sud rekao da se odluka ne primjenjuje unilateralano, već dogovorom između Hrvatske i Slovenije.

– Ukoliko poštuju princip implementacije, zašto onda ne bi napustili i Sv. Geru?, retoričko je pitanje Latina. Nastavio je naglasivši da već dvadesetak godina prati i educira se proučavajući brojne međunarodne zakone i pravosudne dokumente koji se odnose na pitanje granica te nastoji shvatiti kako se uspostavljaju granice između susjednih zemalja. Stoga i nadalje stoji pri tvrdnji da Međunarodni arbitražni sud nije primijenio odredbe Badinterove komisije koja je tvrdila da su granice novih država na području bivše SFRJ granice bivših republika, a ne katastarskih općina kako je u ovom slučaju presudio Arbitražni sud. Latin je već javno poslao poruku Vladi RH da putem hrvatskih diplomatskih središta upute protestnu notu Vijeću sigurnosti pri Ujedinjenim narodima, jer je Badinterova komisija formirala Ujedinjene narode i ovakva odluka od strane jedne europske komisije znači negiranje pravnih stečevina koje bi trebali primjenjivati.

– Umaški ribari ne misle sad u sezoni prosvjedovati poput dubrovačkih taksista, ali ukoliko naša Vlada ne stane u zaštitu svojih građana i teritorija, organizirat ćemo se kao u prošlosti, zaključio je Latin isplovljavajući prema nemirnoj Savudrijskoj vali.

Sanja Bosnić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.