2 min. čitanja

Meteorolozi ispravljaju: Laž je da u Istri ima manje požara zbog bolje vatrogasne organizacije!

Meteorološka stranica MeteoAdriatic, koja besplatno nudi detaljne meteorološke karte u Hrvatskoj, osvrnula se na svojoj Facebook stranici na medijske napise o požarnoj sezoni u kojima se podcrtava kako je u Istri znatno manji broj požara u odnosu na Dalmaciju zbog naprednijeg vatrogasnog sustava nego u Dalmaciji. Kažu kako su te tvrdnje neistinite i objašnjavaju zašto:

– U medijima je osvanuo članak pod naslovima “Zašto u Istri nema velikih šumskih požara”. Nećemo linkati, lako je naći preko google.

Photo: dr. Višnja Vučetić/DHMZ

Međutim u tekstu je izrečena poprilična količina samohvale istarskog vatrogasnog sustava i to je naglašeno kao razlog da tamo nema velikih šumskih požara, iz čega se da zaključiti kako su vatrogasne ustanove u Dalmaciji zapravo jedna velika šaka jadnika koji nemaju blage veze o svome poslu – s obzirom na broj požara koji su poharali Dalmaciju.

Hvalite me usta moja kad tuđa neće?!

Pa, moramo stati u obranu naših dalmatinskih vatrogasaca. Ne, nisu oni ništa lošiji od istarskih. Niti su istarski lošiji od dalmatinskih.

Photo: dr. Višnja Vučetić/DHMZ

Stvarni razlog zašto u Istri nema velikih šumskih požara leži u dvije činjenice (koje su usko povezane međusobno). Prva je klima koja je neusporedivo drugačija u Istri u odnosu na Dalmaciju. Dovoljno se prisjetiti koliko puta je ovo ljeto Istra dobila kišu i nevrijeme, dok u Dalmaciji nije bilo ni kapi kiše. Na priloženoj slici je vidljiva dugogodišnja klimatska analiza DHMZ-a koja govori o potencijalu razvoja šumksih požara s obzirom na klimatske uvjete koji vladaju nad našim područjem. Izvor:
http://213.191.137.190/SEMINA…/Makarska2012/VuceticKlima.pdf

Drugi s time povezan razlog – iako mnogo manje bitan od prvonavedenog – je drugačija vegetacija koja prevladava u Istri u odnosu na Dalmaciju. – pišu u Meteoadriaticu.

https://www.facebook.com/meteoadriatic/photos/a.338998876122427.79976.155905891098394/1606950375993931/?type=3&theater

R.I.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.