2 min. čitanja

OTKRIVAMO: Što donosi studij „Vojno pomorstvo“?

OTKRIVAMO: Što donosi studij „Vojno pomorstvo“?
Photo: MORH/ K. Brigljević

Važnost otvaranja specijaliziranog studija za vojne časnike proizlazi iz potreba Hrvatske vojske za stručnim kadrom, ujednačenim NATO standardima, ali i činjenici da se vojno obrazovanje u standardima izjednači s civilnim, naglasio je ministar Krstičević nedavno prilikom svečane prisege 15. naraštaja vojnih kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Sporazum o ustrojavanju posebnog studija Vojno pomorstvo.

Upravo su ovo učilište, Hrvatska ratna mornarica u suradnji sa Sveučilištem u Splitu (Pomorskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te Filozofskim fakultetom) u cilju postizanja potrebnih kompetencija postavljenih pred časnike pomorske struke, započeli izradu elaborata integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studijskog programa “Vojno pomorstvo”.

Iz Ministarstva obrane za Morski.hr stiže detaljan uvid u koncept integriranog studijskog programa „Vojno pomorstvo“, koji se temelji na tri smjera: “Vojna nautika”, “Vojno brodostrojarstvo” i “Vojna elektrotehnika”.

Takav bi studij trajao deset semestara ili 5 godina, a njegovim završetkom ostvarilo bi se najmanje 300 ECTS bodova.

Photo: MORH/J.Kopi

Završetkom studija, kadeti bi stekli akademski naziv magistra vojnog pomorstva, smjer Vojna nautika, Vojno brodostrojarstvo ili Vojna elektrotehnika.

Nastavni sadržaji izvodili bi se većim dijelom u specijalističkim učionicama i kabinetima vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, a djelom u kapacitetima sastavnica Sveučilišta u Splitu.

Smještaj i prehrana kadeta bili bi osigurani u namjenskom objektu spomenute vojarne.

Photo: MPPI

S obzirom na to da u zaštiti Jadrana, pored HRM-a, sudjeluje i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo unutarnjih poslova i druge nadležne državne agencije i institucije, ovakvim integriranim sveučilišnim studijem moguće je provoditi jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za potrebe svih državnih institucija.

Opće kompetencije koje kadeti stječu završetkom studijskog programa „Vojno pomorstvo“ istovjetne su kao i na ostalim pomorskim fakultetima. Pored općih, kadeti dobivaju i specifične kompetencije iz djelokruga Obalne straže, MUP-a, uporabe brodskih borbenih sustava i slično.

Ovo im daje dodatne kompetencije za uspješan rad i obavljanje poslova u tijelima državne uprave za koje se školuju, a to je ujedno i izvrstan „bazen“ iz kojega se mogu stvarati i razvijati vrlo kvalitetni pričuvni pomorski časnici.

Photo: Wikipedia

Godišnje bi se upisivalo 30 studenata i to: 20 studenata za potrebe MORH-a, 5 za potrebe MUP-a i 5 za potrebe MMPI-a. Planirani upis prve generacije kadeta je akademske godine 2018./2019.

Ministar Krstičević je naglasio kako bi sve diplomante na kraju studija trebao čekati i posao, tako da zainteresiranih za ovaj atraktivan studij zasigurno neće nedostajati.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.