2 min. čitanja

NOSTALGIJA POMORCA: Lakše je kad znaš da te doma čeka obitelj

NOSTALGIJA POMORCA: Lakše je kad znaš da te doma čeka obitelj
Foto: Pixabay

Kad sam upitao nekog kako da počnem pisati ovakav tekst i kako da ga dovršim bez previše patetike, rečeno mi je – od početka. Od rođenja.

Franko Alujević

Ja sam, eto, imao sreću da sam bio prisutan pri rođenju oba moja djeteta i tu uspomenu ljubomorno čuvam. Ni malo ne zavidim kolegama koji su dolazili doma mjesecima nakon rođenja svoje djece.

Rođenje djeteta je nešto najposebnije u životu većine ljudi. Kad prvi put ugledaš to malo biće ni najuzburkanije more, najveća nevera i nijedan ugovor više nije tako težak. Sve dobije svoj smisao i kockice se poslože.

Odgovornost je tu, prisutna i diše u obliku tvoje male slike. Ipak, rastanci su i dalje rastanci, dugi dani i još duže noći na brodu su i dalje tu, otežani uvjeti života i rada, opasnost. Sve je i dalje prisutno, samo je nekako lakše kad znaš da te doma čeka obitelj i da to što si tu gdje jesi sad ima itekako svrhe.

Nostalgija nekog pere manje, nekog više i normalno je da se svi osjećamo rastrgani između osjećaja odgovornosti u smislu osiguravanja egzistencije i toga da smo svjesni da propuštamo dobar dio odrastanja i života svoje djece.

Photo: DanEvans/Pixabay

Ima tu nešto i romantike, ali stvarnost je ipak malo brutalnija, to može potvrditi svatko od nas koji smo na morima diljem zemaljske kugle, dok je naš centar svemira negdje daleko i upravo progovara prve slogove ili radi prvi nesigurni korak.

Potrebna je velika hrabrost da bi radili ono što radimo i da bi se lavovski borili sa svim nedaćama koje nas snalaze u začaranom krugu između brodova i toplog doma.

Zato draga djeco, znajte da vas vaš tata (i mame, kućama i one koje plove) voli toliko da je spreman sve učiniti za vas i vašu budućnost.

Zato spavajte mirno jer mi vas čuvamo.

I nikad nećemo odustati.

Franko Alujević

Photo: Pixabay
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.