U Tkonu novo sjedište Klastera Hrvatski otočni proizvod

U Tkonu novo sjedište Klastera Hrvatski otočni proizvod

464
Podijeli objavu
Photo: Boris Kačan

TKON – Škraping centar u Tkonu bit će novo sjedište Klastera Hrvatski otočni proizvod, a Julija Radović Longin iz Tkona prva voditeljica Klastera.

Odlučilo je to 54 delegata s deset otoka i poluotoka Pelješca na redovitoj skupštini Klastera Hrvatski otočni proizvod koja se u utorak održala u Maloj vijećnici Zadarske županije u Zadru.
Na skupštini su doneseni financijski plan i smjernice rada za sljedeću godinu, a jedna od najvažnijih odluka, kako je naglasio predsjednik Klastera Ivan Nimac, jest osnivanje tvrtke Hrvatski otočni proizvod koja će upravljati budućom trgovinom HOP-a u središtu Zagreba, što je prvi put najavljeno još prije četiri godine.
– Trgovina u Zagrebu potrebna nam je da bismo mogli normalno cijelu godinu prodavati svoje autohtone proizvode jer dosad smo mogli samo „torbariti“ i obilaziti sajmove. Osim toga, očekujemo da se u aktivnu promociju HOP-a uključe svi otočni gradovi i općine, da pomognu proizvođačima u sufinanciranju analiza njihovih proizvoda prilikom kandidiranja za oznaku HOP, da financijski  prate sudjelovanje na sajmovima te da u konačnici Hrvatski otočni proizvod prihvate kao svoj projekt, kazao je Nimac te najavio da će se sajmovi otočnih proizvoda sljedećeg ljeta održavati u svim većim obalnim gradovima od Rijeke do Dubrovnika.
Photo: Boris Kačan

Pred novom voditeljicom Klastera HOP-a nekoliko je zadataka, a prvi se odnosi na povezivanje i umrežavanje proizvođača sa svih otoka.

– Želimo ih sve povezati, oživjeti našu web-stranicu, pozvati ih na komunikaciju preko društvenih mreža, educirati ih kako da, primjerice, njihov proizvod dobije barkod, kako da registriraju OPG, obrt ili tvrtku i zadovolje sve zakonske uvjete za prodaju svojih proizvoda u trgovini u Zagrebu, napomenula je Julijana Radović Longin.
Naglasila je kako su tkonski proizvođači ponosni što je za sjedište Klastera HOP-a odabrana njihova općina, koja ih godinama podupire, prati i financijski pomaže.
– Očekujemo da se to preslika na druge otoke, mi imamo logistiku, mlade ljude koji mogu pokrenuti da se sve skupa razvija u pozitivnom smjeru, komentirala je Radović Longin.
Podršku projektu HOP i otočnim proizvođačima dao je i Danijel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, te tkonski načelnik Goran Mušćet, koji je ustvrdio kako je Općina Tkon među rvima prepoznala značaj i značenje projekta Hrvatski otočni proizvod i uključila ga u sve svoje gospodarske planove.
Na području Općine Tkon ukupno je 26 proizvoda označeno oznakom HOP, od toga dva nematerijalna – manifestacija Škraping i Glagoljaško pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola iz Tkona. Ove godine na otoke Zadarske županije stigle su 22 nove oznake Hrvatski otočni proizvod.
Vaš komentar
Pratite nas na facebooku: