1 min. čitanja

PROBLEM NEPOVEZANOSTI: “Našlo bi se rješenje za 10 otoka da Vladi nisu važniji mobiteli”

PROBLEM NEPOVEZANOSTI: “Našlo bi se rješenje za 10 otoka da Vladi nisu važniji mobiteli”
Foto: Boris Kačan

ŽIRJE – Porazni podatak o tome da trajekt zbog nevremena na Žirje i Kaprije nije pristao čak 40 puta u prethodnoj godini punukao je otočane na akciju, no zasad čini se, bez većeg uspjeha. Otok koji je 70-ih godina prošlog stoljeća brojao 400-tinjak stanovnika u 2018. je ušao s njih manje od sto i problemom koji bi mogao oduzeti i ovo malo voljnih da na Žirju opstanu.

Žirjanima je dozlogrdilo pa su krajem 2016. godine osnovali Savjet za revitalizaciju otoka koji je privukao i mnoge ugledne osobe podrijetlom sa Žirja, poput pijanista Maksima Mrvice ili i bivšeg košarkaša Željka Jerkova.

Nije se proslavio ni brzi brod koj je, tvrde mještani, više na remontu nego u plovidbi i u posljednjih deset dana nije plovio čak šest puta!

Rješenje mještani vide u izgradnji pristaništa u luci Koromašnja, čime bi u potpunosti riješili svoje probleme, no za to je potreban novac. Nije malo, trebat će pronaći 6 milijuna kuna.

– I pronašlo bi se za Žirje, Kaprije i još 10-ak takvih pristaništa da u Vladi nisu odlučili kupiti nove mobitele – kazao nam je ogorčeni Žirjanin koji je još jednom bio uskraćen na put do kopna kako bi podigao ionako malu mirovinu za preskup život na nedostupnom otoku.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.