3 min. čitanja

VIDEO: Slovenska policija čak 3 milje u hrvatskim vodama! RIBARI: “Idemo i mi sad u Sloveniju”

VIDEO: Slovenska policija čak 3 milje u hrvatskim vodama! RIBARI: “Idemo i mi sad u Sloveniju”
Photo: Facebook video/Screenshot

SAVUDRIJA – Svaki dan sve južnije, napisao je autor videa i hrvatski ribar Roberto Oković koji je htio opisati njihovu svakodnevicu u kojoj slovenska policija sve hrabrije ulazi duboko u hrvatsko teritorijalno more bez sankcija s hrvatske strane!

Roberto Oković / Photo: Facebook

“Ušli ste u slovensko more, molimo vas napustite ga, hvala”, čuje se na snimci iz razglasa sa slovenskog policijskog plovila P66, na što im hrvatski ribari glasno odgovaraju “Molim”. Slovenci potom napuštaju mjesto događaja, a ribari na talijanskom konstatiraju “Naši spavaju”. Ipak, ribarici s desna približavao se bijeli gliser hrvatske policije, zbog čega su se Slovenci brže-bolje povukli.

– Ovo je naša svakodnevica – kaže Oković za Morski.hr i konstatira kako ih tijekom 12 satnog ribarenja slovenske snage reda znaju maltretirati 10-15 puta.

– Jedni odu, drugi dođu, pa se izmjenjuju. Kao buhe su. Mi smo u našim vodama i to čak 3 nautičke milje ili više od 5 km! Bezveze mi je da naša policija uopće slovenskoj dozvoljava ikakav ulazak u naše vode!

Photo: Facebook video/Screenshot

Strah od incidenta kroz svakodnevni bezobrazluk

– Hrvatska policija nam je savjetovala da ih ne izazivamo iz straha da nam ne bi izišli na brod. Slovenaca na svakom brodu ima po 8 ili 10, od kojih je dio specijalna policija. Kao da jedva čekaju incident.

Prije nekoliko godina na moj brod je došlo 4 broda puna hrabrih slovenskih policajaca, a naša policija u to vrijeme nije bila stacionirana u Savudriji. Tražili su od mene dokumente, a kako sam bio pola milje od granice, rezignirano sam odbio iti mogućnost da im odgovaram na takav bezobrazluk. Nakon par dana došla mi je kazna iz Lučke kapetanije Kopar u iznosu od nekakvih 5 tisuća eura. Kaznu nisam platio, ali preko Slovenije nisam mogao dvije godine! Ne bojim ih se, ali nije ti ugodno kad nemaš oružje na brodu.

Photo: Facebook/Daniele Kolec

Ne damo im gušta!

Rezultat najnovijih razgovora s Vladom je da možemo slobodno ribariti, a hrvatska policija će stajati uz nas i braniti nas. Ali nećemo mi tu stati, ne! Za par dana idemo s dečkima 300 metara od granice ploviti, ne moramo ribariti. Neka nam pišu slobodno kazne, a mi ćemo odmah nakon toga s automobilima lijepo u Sloveniju, idemo u Kopar da vidimo što se tamo događa.

Svi se iz nekog razloga boje, a njih se ne treba bojati. Čega, pobogu? Pa da ih sad vidim kako i kome će pisati kazne!

Photo: Facebok/Udruga Mare Croaticum

Ni slovenski ribari nisu ništa krivi jer idu trbuhom za kruhom. Najbolje bi bilo da ribarimo svi u cijeloj vali, kao što smo to i radili nekad – kaže Oković i dodaje kako bi bilo super da Slovence zanima ribarenje. Završava kako nažalost nije o tome riječ, nego o luci Kopar i nekakvom imaginarnom pristupu otvorenom moru.

A kako izgleda susret sa stranom policijom na hrvatskom teritoriju, pogledajte u videu.

D.G.

NAKON SASTANKA S VLADOM, EKSKLUZIVNO: Ribari će mirno spavati, evo i zašto! PROČITAJTE GDJE I KAD JE POČELO SA SLOVENIJOM

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.