1 min. čitanja

Jedini sačuvani primjerak parnog remorkera: ”Vridni” na novoj lokaciji u Brodosplitu

Jedini sačuvani primjerak parnog remorkera: ”Vridni” na novoj lokaciji u Brodosplitu
Photo: Brodosplit

SPLIT – Parni remorker iz 19. stoljeća, jedini je sačuvani primjerak na istočnoj obali Jadrana. Star 124 godine, “Vridni” je od danas izložen na novoj lokaciji u krugu brodogradilišta Brodosplit i dostupniji je pogledu prolaznika u šetnji, putnicima u autobusu i vozačima motornih vozila.

Parni remorker ”Vridni” sagrađen je 1894. godine. Ističe se neobičnom cilindričnom formom, posebice podvodnog dijela što je rezultiralo i odličnim pomorskim svojstvima, te se u plovidbi Vridnoga valovi gotovo nisu mogli vidjeti. Brod je, sukladno vremenu u kojem je građen, zakovane čelične konstrukcije, s drvenom palubom, metalnim dimnjakom te drvenim nadgrađem.

Photo: Brodosplit

Od 1924. godine parni remorker se spominje pod imenom ”Doket”. U jesen 1943. u sastavu je mornarice NOV i krije se po hvarskim uvalama zbog opasnosti od njemačke avijacije. Iste godine sudjeluje u spašavanju parobroda Gruž na otoku Braču. Krajem Drugog svjetskog rata, oštećen je u njemačkom bombardiranju, te na popravku u brodogradilištu na otoku Visu nakon čega je u sastavu flote pomoćnih transportnih brodova 4.POS-a.

Nakon Drugog svjetskog rata još uvijek pod imenom ”Doket” vraća se u Split gdje je u krugu Brodograđevne industrije Split služio za tegljenje manjih brodova u dokove radi popravka. Ime ”Doket” promijenjeno je u ”Omladinac”, a ime ”Vridni” brod dobiva 1962. U funkciji je u splitskom brodogradilištu do samog odlaska u zasluženu mirovinu 1969. godine, kada je izvučen na obalu i obnovljen u samom brodogradilištu.

Parni remorker Vridni svjedoči značajnoj pomorskoj i kulturnoj povijesti Hrvatske te ima svojstvo kulturnog dobra. Premještaj broda izveden je u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Splitu pri Ministarstvu kulture, ističu u Brodosplitu.

R.I.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.