5 min. čitanja

JEŽINCI 2: Građani prijavljuju krivolov nikome – Jednom ministarstvu softver u kvaru, drugo tvrdi da prijava nema

JEŽINCI 2: Građani prijavljuju krivolov nikome – Jednom ministarstvu softver u kvaru, drugo tvrdi da prijava nema
Foto: Pixabay

VODICE/ZAGREB – „Web aplikacija za prijave prekršaja kratko je bila nedostupna stoga inspekcija nije zaprimila poslanu prijavu. Greška na aplikaciji je otklonjena i sustav je ponovno u funkciji.“, stoji u pojašnjenju Ministarstva poljoprivrede na naš upit da građani nisu dobili odgovore s njihove adrese na niz prijava i fotografija sa sumnjom ilegalnog vađenja ježinaca iz podmorja Vodica.

S druge strane, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike tvrdi da njihova Inspekcija zaštite prirode nije zaprimila prijave koje se spominju u upitu.

Odgovore od oba ministarstva prenosimo u cijelosti, no prije toga, iz sažetka našeg istraživanja valja tek pokušati shvatiti koliko je konfuzna situacija s ježincima, institucijama, dozvoljenim izlovom i krivolovom.

Do sad smo zaključili

Nakon našeg teksta o vađenju ježinaca na području Vodica, fotografija čitatelja, svjedočenja inspektora i koncesionara, konfuznu situaciju po pitanju očuvanja/eksploatacije bioraznolikosti mogli bismo sažeti u nekoliko rečenica:

NADLEŽNI INSPEKTOR: Brod za nadzor je na popravku 9 mjeseci, nemamo s čim raditi. Nadzor ne moramo vršiti mi, može uskočiti i policija koja za to ima 14 ovlaštenih osoba, a tu je još i carina i inspektorica zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša

GRAĐANI: Prijavljujemo već mjesec dana – odgovora ni od kud. Inspektorima ne treba brod ni helikopter, nego da se samo pojave na mjestu iskrcaja kod automobila ovih koji ježeve vade, pa da ih legitimiraju i provjere!

PRAVO: 3 su pravilnika koja reguliraju ovo pitanje – 3 su tumačenja. Prvi kaže da se za osobne potrebe može izvaditi maksimalno 10 komada. Drugi pravilnik određuje da koncesionar može izloviti 8 tona po zoni ulova, a u trećem pak Republika Hrvatska prihvaća konvenciju o zaštiti, ali traži izuzeće od zaštite.

STANJE: 1 kg ježeva – 15 kn na otkupu, ronilac dnevno prikupi i do 300 kg.

KONCESIONAR: Ne isplati mi se pošteno vadit ježeve, više zarade ovi koji to rade na crno.

STRUKA: Ježevi su ugroženi.

INTERMEZZO: Organizirano – U sred bijelog dana, ježevi se vade u vreće i plastične spremnike i automobilima parkiranim uz obalu odvoze u nepoznatom smjeru.

JEŽINCI: Drugdje zaštićeni, kod nas ih skuplja tko stigne: „Pune vreće trpaju u automobile i voze u nepoznato“

Photo: Čitatelj

MINISTARSTVA POZIVAJU GRAĐANE DA PRIJAVLJUJU

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Ovo je Ministarstvo, sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine, broj 80/2013) nadležno za zaštitu i očuvanje divljih vrsta flore i faune održavanjem njihova povoljnog stanja u prirodi.

Ministarstvo izdaje godišnja dopuštenja za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta navedenih u Prilogu I Pravilnika o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta (Narodne novine, broj 114/2017), među kojima se nalaze i sve vrste ježinaca u Jadranu, izuzev strogo zaštićene vrste Centrostephanus longispinus –igličasti ježinac.

Strogo zaštićene vrste zabranjeno je sakupljati iz prirode u njihovu prirodnom području rasprostranjenosti.

Komercijalno korištenje svih ostalih vrsta ježinaca regulira se izdavanjem dopuštenja Ministarstva pravnim i fizičkim osobama, na rok do jedne godine.

Predmetna dopuštenja izdaju se na osnovu Zakona o zaštiti prirode, Pravilnika o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta i Stručne podloge za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta, izrađene od strane središnjeg stručnog tijela za zaštitu prirode – Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP).

Pravilnikom se propisuju opće mjere upravljanja i zaštite pojedinih vrsta (kao što su npr. veličina jedinki, područje sakupljanja, način sakupljanja), dok se Stručnom podlogom propisuju posebne mjere upravljanja (kao npr. dozvoljene godišnje količine, vremensko razdoblje sakupljanja i sl.) koje je potrebno češće mijenjati zbog stanja na terenu, klimatskih uvjeta, pritiska na vrstu i njeno stanište i sl.

Prema važećim zakonskim odredbama, a sukladno stručnoj podlozi HAOP-a, kojoj su prethodile analize i dodatne konzultacije sa stručnjacima za predmetne vrste i staništa, za sada nisu propisana količinska ograničenja sakupljanja ježinaca. Stručna podloga se revidira svake tri godine, a ako se ukaže potreba i ranije.

Nadalje, potrebno je napomenuti kako se dopuštenja s mjerama i uvjetima izdaju isključivo u svrhu daljnjeg komercijalnog korištenja ježinaca, a ne za sakupljanje za osobne potrebe. Prema odredbama Pravilnika, sakupljanjem za osobne potrebe smatra se sakupljanje do 10 jedinki ježinaca dnevno.

Na razini Republike Hrvatske za sezonu sakupljanja 2017/2018  izdano je 19 dopuštenja za sakupljanje ježinaca fizičkim i pravnim osobama, od toga su 3 rješenja izdana nositeljima sa šibenskog područja.

Nositelji dopuštenja za sakupljanje ježinaca moraju posjedovati povlasticu za gospodarski ribolov na moru, sukladno posebnim propisima iz područja morskog ribarstva.

Dodajmo da u skladu s propisima o hrani za morske ježince vrijede ista pravila kao i za žive školjkaše, a to znači da se smiju sakupljati u područjima u kojima se provodi monitoring (s obzirom na zdravstvenu ispravnost živih školjkaša) te da se mogu stavljati na tržište preko odobrenog otpremnog centra u Republici Hrvatskoj ili bilo kojeg drugog otpremnog centra odobrenog u zemlji članici EU. Izvoz u treće zemlje moguć je samo preko odobrenog otpremnog centra u Republici Hrvatskoj.

Vezano uz spomenute prijave, obavještavamo Vas kako Inspekcija zaštite prirode nije zaprimila prijave koje se spominju u upitu.

Ističemo kako se eventualni krivolov može prijaviti telefonski Ribarskom monitoring centru (RMC) na broj 01/6443 188 radnim danom od 7:00 do 21:00 te vikendom od 7:00 do 11:00 i od 17:00 do 21:00. Djelatnici RMC-a evidentirat će prijave i odmah obavijestiti nadležne ribarske inspektore i ovlaštene osobe.

Ispostave ribarske inspekcije na moru trenutno se nalaze u Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu, Pločama i Dubrovniku, a u planu je otvaranje ispostava u Novalji, Visu i Korčuli.

Naglašavamo kako nadzore ribarstva na moru mogu obavljati i ovlaštene osobe pomorske policije, Obalne straže, Carine, Lučke kapetanije i inspektori zaštite prirode.

Photo: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede

Ježinci se mogu sakupljati uz rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike i važeću povlasticu za gospodarski ribolov koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede te poštujući propise o hrani. U skladu s propisima o hrani za morske ježince vrijede ista pravila kao i za žive školjkaše, a to znači da se smiju sakupljati u područjima u kojima se provodi monitoring (s obzirom na zdravstvenu ispravnost živih školjkaša) te da se mogu stavljati na tržište preko odobrenog otpremnog centra u Republici Hrvatskoj ili bilo kojeg drugog otpremnog centra odobrenog u zemlji članici EU.

Izvoz u treće zemlje moguć je samo preko odobrenog otpremnog centra u Republici Hrvatskoj. Pravilnikom o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, („Narodne novine“ br. 114/17) kojeg je objavilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, člankom 9. propisane su opće mjere zaštite ježinaca, a člankom 10. propisana je zabrana sakupljanja trpova.

Za telefonske prijave korisnici mogu zvati Ribarski monitoring centar (RMC) na broj 01/6443 188. RMC radi svaki dan od 7:00 do 21:00 te vikendom od 7:00 do 11:00 i od 17:00 do 21:00. Djelatnici RMC-a evidentirati će prijave i odmah obavijestiti nadležne ribarske inspektore i ovlaštene osobe. Web aplikacija za prijave prekršaja kratko je bila nedostupna stoga inspekcija nije zaprimila poslanu prijavu. Greška na aplikaciji je otklonjena i sustav je ponovno u funkciji.

Ispostave ribarske inspekcije na moru nalaze se Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu, Pločama i Dubrovniku, a planiramo rasporediti ribarske inspektore i u Novalji, Visu i Korčuli.

Međutim, nadzore ribarstva na moru mogu obavljati i ovlaštene osobe pomorske policije, Obalne straže, Carine, Lučke kapetanije i inspektori zaštite prirode. Dakle bilo kojoj od navedenih službi možete poslati prijave.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.