4 min. čitanja

“METEO-PAT” DANIELA PAVLINOVIĆA: Kad zima ne zagrize, ošine repom

“METEO-PAT” DANIELA PAVLINOVIĆA: Kad zima ne zagrize, ošine repom
Photo: Daniel Pavlinović

Različite su varijacije naslovne izreke; kad zima ne zagrize ošine repom, kad zima ne urani ošine repom, a neki ovu izreku koriste za veljaču pa kažu da kad veljača ne zagrize, ošine repom. Ove godine izreka će u svakom slučaju biti točna.

Daniel Pavlinović

Naime, dosadašnji tijek zime na Jadranu uglavnom nije opravdao svoje ime. I dok je prosinac, kao prvi zimski mjesec, na Jadranu bio uglavnom oko klimatološkog prosjeka (u odnosu na razdoblje (1961. – 1990.), siječanj i veći dio veljače bili su osjetno topliji od prosjeka za navedeno razdoblje. Tako je siječanj bio topliji od prosjeka za 2°C (Lastovo) do 4,1°C (Senj) te su cijelo područje Jadrana klimatolozi DHMZ-a ocijenili vrlo toplim. U sličnom tonu nastavilo se i tijekom veljače. Što se oborina tiče, veći dio Jadrana do sada je po tom pitanju bio oko klimatskog prosjeka.

Photo: Daniel Pavlinović

Iako je dosadašnji tijek zime ocijenjen kao vrlo topao, temperature kakve smo imali, osobito u posljednjih 20 godina nisu tako neuobičajene. Dovoljno je zaviriti malo u prošlost da bismo došlo do zime 2015. koja je gotovo na cijelom Jadranu bila za bar 2°C toplija od prosjeka i ocijenjena vrlo toplom (sjeverni dio Jadrana) i ekstremno toplom (južni Jadran) u odnosu na prosjek. Zima 2014. godine bila je još toplija, i s temperaturama većinom od 2,8 do 3,5°C iznad prosjeka na cijelom Jadranu dobila je ocjenu ekstremno tople.

Photo: Daniel Pavlinović

Što nas još čeka ovih dana?

No, vratimo se u ovu godinu i aktualnu zimu. Trenutno se prema području Hrvatske približava vrlo hladan zrak s istoka. On će početi pritjecati preko Jadrana krajem subote. Istovremeno će se oko juga Italije razvijati nova ciklona, koja će se zatim premještati prema istoku. Zbog toga se u nedjelju očekuje naoblačenje uz buru i osjetan pad temperature zraka. Općenito, najhladnije će biti na sjevernom dijelu Jadrana, a najveći izgledi za oborine na njegovom južnom dijelu. Na sjevernom dijelu već u nedjelju ni tijekom dana temperatura neće prelaziti 0°C, a kretat će se uglavnom u rasponu od oko -5°C uz obalu do 0°C na otocima.

Photo: Daniel Pavlinović

Puhat će jaka i olujna, a podno Velebita mjestimice i orkanska bura, gdje će temperature cijeli dan biti ispod nule. Uz promjenjivu naoblaku bit će uglavnom suho, no mjestimice je moguća i pojava slabog snijega, osobito podno Velebita. Na području srednjeg Jadrana promjenjivo i pretežno oblačno, a mjestimice je moguća pojava slabog do umjerenog snijega, više u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će jaka bura s olujnim udarima. I na ovom području Jadrana vrlo hladno, iako uz temperature od -3 do 4°C (otoci), bit će toplije nego na sjevernom dijelu.

Photo: Daniel Pavlinović

Treba napomenuti da je pojava susnježice i snijega moguća i na otocima, osobito na srednjodalmatinskim otocima. Jug Dalmacije će imati više oborina od ostatka obale, no bit će i najtopliji, iako će i tamo biti osjetno hladnije nego proteklih dana. U Dubrovniku nedjelja oblačna s povremenom kišom, a po okolnim brdima, na Pelješcu, u Dubrovačkom primorju te osobito po višim predjelima Konavala očekuje se i snijeg. Umjerena do jaka bura. Posvuda će biti vrlo hladno od ponedjeljka do srijede. U mnogim mjestima sjevernog i srednjeg dijela Jadrana temperatura će tijekom cijelog dana biti ispod nule. Prognostički modeli još nisu potpuno usuglašeni oko pojave oborina u ponedjeljak i utorak, no one su vjerojatnije u ponedjeljak na južnom i dijelu srednjeg Jadrana, a moguće su i u utorak, no za to će se preciznije trebati pratiti sljedeće prognoze. Ovaj hladni val završit  će u četvrtak ujutro, a zatim je izgledno jačanje juga, zatopljenje i kiša.

Photo: Daniel Pavlinović

Iako se pojava i količina snijega na Jadranu sljedećih dana još ne može pouzdano prognozirati, ono što jest sigurno da slijedi nekoliko vrlo hladnih dana, koji će u potpunosti naslovnu izreku ispuniti za ovu zimu. Upozorenja u vezi svih mogućih opasnosti koje može donijeti ovaj hladni val, pratite u prognozama DHMZ-a.

Daniel Pavlinović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.