1 min. čitanja

Cresu sunčana elektrana za opskrbu 1500 kućanstava

Cresu sunčana elektrana za opskrbu 1500 kućanstava
Foto: Pixabay

CRES – Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije spreman je predati zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za sunčanu elektranu Orlec Trinket – Istok. Elektrana će se graditi na otoku Cresu, sjeverno od naselja Orlec i bit će prva sunčana elektrana veća od 1 MW u Hrvatskoj, a i prva s tolikom snagom koja je pripremljena do lokacijske dozvole.

Proizvodnja će biti oko 8,5 milijun kWh električne energije godišnje za opskrbu 15000 prosječnih kućanstava, što bi stabiliziralo distribucijsku mrežu na otoku. Snaga elektrane od 6,5 MW bit će instalirana na 17,3 ha, podijeljena na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW. Gradit će se na području ekološke mreže, zbog čega je još potrebna i ocjena prihvatljivosti od Ministarstva zaštite prirode i okoliša.

Koliko će elektrana biti ‘zelena’ govori plan da ograda oko nje omogući nesmetani prolaz malih životinja, a fotonaponski moduli će životinjama poslužiti kao sklonište od vremenskih neprilika, pa čak je u području elektrane sačuvana lokva gdje se ovce napajaju, objavio je Novi list.

Energetika-net

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.