2 min. čitanja

Brodice Jadrana – Poezija u drvu

Brodice Jadrana – Poezija u drvu
Dr. Velimir Salamon / Photo: Tomislav Pavleka

ŠIBENIK – Dugo najavljivana izložba tradicijskih drvenih brodica hrvatskog Jadrana posvećena Velimiru Salamonu velikom poznavatelju tradicijske brodogradnje, održat će se u subotu 14. travnja u 11.30h u Tvrđavi sv. Mihovila.

Velimir Salamon je i autor crteža predstavljenih na izložbi, ali i posveta je to našim velikim moreplovcima i zaljubljenicima u more i jedrenje pok. Renati i Joži Horvat, kojima je upravo 14. travanj bio dan vjenčanja.

Ideja za realizaciju ove zanimljive priče o Čovjeku i brodu započela je prošle zime u domu dr. Velimira Salamona u Zagrebu. Velimir Salamon je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio tradicijskim brodovima Mediterana. Kroz vrlo precizne tehničke crteže općih planova tradicijskih jadranskih brodica na jedra i vesla, crteže bracera, gajete, falkuše, može se reći da je očuvao hrvatsku tradicijsku brodogradnju od zaborava. Velimir Salamon (1945.) je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je na istom tom fakultetu te na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Projektirao je komišku gajetu falkušu, prvu repliku tradicijskog broda koja je predstavila pomorsko nasljeđe hrvatskog naroda na Svjetskoj izložbi u Lisabonu a potom i u Veneciji i Brestu. Radio je na rovinjskoj brodograđevnoj tradiciji, na malološinjskoj pasari, neretvanskoj trupi i lađi, na betinskoj i mljetskoj gajeti i dubrovačkom galijunu…

Photo: PR

Želeći otrgnuti od prašine i zaborava, širinu i dubinu znanja ovog izuzetnog čovjeka, grupica entuzijasta okupljenih oko bratovštine Akademija Svega i Jedriličarsko brodarskog kluba Lastovo, pro bono su stavili svoja znanja i talente u službu ove svojevrsne misije te osmislili opsežan projekt koji će obuhvatiti film, izložbu i monografiju Velimira Salamona. Taj projekt započeo je snimanjem dokumentarnog filma u Salamonovom domu i očekuje se njegova premijera krajem ljeta. Izložba Salamonovih crteža će biti sutra predstavljena u Tvrđavi sv. Mihovila, a izdavanje monografije predviđeno je u slijedećoj godini.održat će se u Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. Cijeli ovaj projekt u organizaciji Akademije svega, Jedriličarsko brodarskog kluba Lastovo i Tvrđave kulture Šibenik zamišljen je kao zahvalnost onima koji su se cijeli život trudili oteti zaboravu ono što bi se bez njih neminovno zaboravilo. Velimir Salamon je jedan od onih koji su shvatili što je brod čovjeku i zašto ga je važno sačuvati, zašto ga treba voljeti. Jer, kako kaže ovaj veliki čovjek, brod je posuda skupnog pamćenja.

Ljiljana Mihaljević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.