2 min. čitanja

Hrvatska – Zemlja tisuću besplatnih spašavanja

Hrvatska – Zemlja tisuću besplatnih spašavanja
Foto: Boris Kačan

MLJET – Čudi li se tamo mnogi Hrvat koliko novca potrošiše njegova braća i sestre iz obiteljske kase zvane “Državni Proračun” na gluposti? Teško. U njegovoj Domovini od kad je vijeka, zajedničko znači “svačije”, a “svačije” – “ničije”, tako će teško postaviti pitanje tisuća birokratskih ureda u kojima se svi bave svačim, a u praksi je osjećaj da se malo tko bavi ičim važnijim od nalupavanja pečata. Parafrazirajući onu ranodomoljubnu sintagmu “Dok je para, bit će i Kroacije”, mogli bi zaključiti kako ćemo teško uskoro vidjeti bitnijih promjena, a i mnogi turist će valjda steći dojam kako je Hrvatska sigurna zemlja. Sigurna za njegov džep, pa valjda i vlastiti život.

Tisuće otoka, tisuće najdestinacija, tisuće i tisuće samohvale za dobra turistička rješenja, a kad je traganje za pogubljenim gostima u pitanju, milijuni potrošeni na tisuće besplatnih spašavanja.

Mljetska priča sa sretnim završetkom

Upravo u naslovu leži zec neodgovornih turista koji odalame u šetnju s japankama na tabanima i eventualno bočicom vode u džepu. “Hostel i cijeli grad su u vidokrugu ispod sebe”, vjerojatno će pomisliti Čehinje koje se penju Biokovom uživajući u pogledu na Makarsku, pa završe u škrapi bez vode, baterijske lampe i s praznim mobitelom. Ili pak Britanac u zrelim godinama koji planira obići kompletnu mljetsku džunglu sam uz misao “vratit ću se do ručka”, pa se potraga za njim otegne na pet dana.

Po jednog i drugog krenut će spasilačke službe. Dižu se helikopteri, dronovi i deseci vozila ili plovila, ekipiraju se službe spašavanja, vatrogasci, policija, potražni psi…  Naravno, svatko normalan će učiniti sve i staviti na raspolaganje sve resurse kako bi se spasili ljudski životi. Iako za dlaku, samo zahvaljujući službama za traganje i spašavanje, i ova posljednja mljetska priča završila je sretno!

Ponudimo ljudima izbor, pa nek se igraju

Ali mora li Hrvatska plaćati egzibicije nadobudnih turista kojem je prošetati ili zaplivati “tu prijeko” nešto što svakako ne bi napravili bez dobrog promišljanja da su u svojoj domovini?

Ministarstvo poljoprivrede je ovih dana hrvatskim poljoprivrednicima u akciji osiguranja usjeva i dobara usljed vremenskih nepogoda ponudilo opciju participiranja u polici osiguranja kako se više ne bi cijedilo državu nakon elementarne nepogode. Može li stoga ista država umjesto dizanja PDV-a ugostiteljima, turistima pri ulasku u zemlju ponuditi opciju: U slučaju da Vas treba spašavati zbog vlastite greške, uplatite policu osiguranja. U protivnom sav trošak traganja i spašavanja snosit ćete sami.

Treći izbor je naš, hrvatski. Ajmo ga onda brendirati: “Hrvatska, zemlja tisuću besplatnih spašavanja”. Pa dok je para, bit će i Kroacije…

D.G.

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.