3 min. čitanja

DOZNAJEMO: Ronioci zakrpali rupu – Havarirani brod se noćas tegli u Trogir

DOZNAJEMO: Ronioci zakrpali rupu – Havarirani brod se noćas tegli u Trogir
Photo: MPPI/MUP

JABUKA – Situacija na havariranom turskom brodu koji se nalazi 16 NM od Jabuke se stabilizirala, izjavio je za Morski.hr pomoćnik ministra i zapovjednik Stožera službe traganja i spašavanja na moru i nacionalnog plana intervencija kod izvanrednog onečišćenja mora, kapetan Siniša Orlić. Do broda su stigli ronioci koji su zakrpali rupu kroz koju je prodiralo more.

– Uspjeli smo pronaći rupu na boku broda. Ronioc je postavio nove limove, pričvrstio ih je tako da smo zaustavili prodor mora u brod. Nadam se da ne trebamo dalje strahovati za sudbinu broda i pet članova posade koji su ostali na brodu – ispričao je Orlić.

Pet inspekcija i jedna zabrana isplovljenja iz luke

– Teško je iz ove situacije još govoriti o uzrocima prodora mora. Upravo zbog toga ćemo provesti istragu, pa ćemo znati više kad brod izvučemo na suho.

Brod je pregledavan pet puta od strane inspekcija unutar Europske Unije. Imao je i jednu zabranu isplovljenja iz luke Trst 2017. godine jer im je bio pokvaren pomoćni motor. Ostalo, prema inspekcijskim zapisnicima koji su nam dostupni, stanje je relativno ok – rekao je Orlić i dodao kako je dugo godina plovio pod malteškom zastavom dok je sad registriran pod zastavom Maršalovih otoka.

Photo: MPPI/MUP

Pročitajte još:

FOTO GALERIJA: Ovako izgleda turski brod u kojeg prodire more nasred Jadrana

POLICIJA: Havarirani brod čeka ronioce s Visa – Kad smo stigli, more je bilo preko pajola

Tonući brod s opasnim teretom usred ribolovnog područja

PRIJELOMNA VIJEST: Turski brod tone u Jabučkoj kotlini, posada u evakuaciji!

Photo: MPPI/MUP

“Havarija UND Adriyatika nam je bila opomena”

– Naše službe su spremne za ovakve situacije – napominje Orlić i podsjeća na vježbu Adriatic koja se i nedavno održala u Jadranu, a kojem je osobno zapovijedao. Podsjetio je na tragediju još jednog turskog broda UND Adriyatik koji se 2008. godine zapalio kraj istarske obale.

– UND Adriyatik nam je bio dobra pouka i nakon UND Adriyatika promijenili smo sustav reagiranja na moru. Imamo li dovoljno opreme? Rekao bih – da. Po studiji ispitivanja onečišćenja koja se događaju u našim vodama, to su uglavnom onečišćenja manjeg obima. Tu smo dosta dobro opremljeni. Svaka veća luka ima brod čistač – kaže Orlić.

Kapetan Siniša Orlić je koordinirao vježbom Adriatic 2018. godine pa iz prve ruke kaže kako su sličan scenarij upravo prije mjesec dana imali u Splitskom akvatoriju, gdje su sve službe traganja i spašavanja i onečišćenja mora koordiniranom akcijom pripremane upravo za ovakav scenarij.

– Naravno da ništa nije idealno i uvijek se stvari mogu poboljšati. Međutim, današnji slučaj nam je pokazao da su naše službe reagirale jako dobro i u jako kratkom vremenu, a situacija koja još nije završena i mogla je ispasti jako komplicirana, mislim da smo je uspjeli rješiti na zadovoljavajući način.

Turski brod noćas u teglju prema Trogiru

Načelnik pomorske policije Split Joso Vujić izrazio je zadovoljstvo što su sve službe koje su sudjelovale u spašavanju spremne. Ne zna uzrok kvara na brodu, ali osobno sumnja u starost broda i zamor materijala.

– Nema nikakve mogućnosti za prodor veće količine koje bi dovele do potonuća i tijekom noći se očekuje tegljenje i dolazak u luku Trogir – izjavio je Vujić.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.