3 min. čitanja

Prvi dan ljeta i Festival sunca i svjetlosti u hrvatskom Stonehengeu

Prvi dan ljeta i Festival sunca i svjetlosti u hrvatskom Stonehengeu
Foto: Boris Kačan

NIN – Točno u u 5 sati i 21 minutu nastupilo je astronomsko i kalendarsko ljeto. Na sjevernoj Zemljinoj polutci dan je najduži, a noć najkraća. Kao i na mnogim mjestima u svijetu, Zemljinu vrtnju i godišnja doba za praćenje kalendara koristili su drevni graditelji i u Ninu kad su u 9. stoljeću izgradili crkvicu Svetog Križa.

Oko promatrača uvidjet će greške u gradnji koje nisu nastale neznanjem, već su promišljeno djelo majstora. Naime pomaci od pravilne osi i nazovimo ih greške u zidanju posljedica su praćenja sunca. Tako je crkvica služila kao svojevrstan sat i kalendar u dobu u kojem je izgrađena. Za vrijeme hrvatskih vladara služila je kao dvorska kapela kneževa dvora koji se nalazio u neposrednoj blizini.

Photo: Boris Kačan

Igra svjetlosti na prvi dan ljeta

Koje sve tajne i izvanredne, našem umu još uvijek nedokučive, ideje i puteve ostvarenja, krije ninska crkva sv. Križa? I kako to igra sunca, svjetla i sjene nepogrešivo poput kalendara i sunčanog sata govori o dobu godine, mjesecu, pa i satu?!

Prvi Festival Sunca i svjetlosti jedinstvena je manifestacija održana u crkvi sv. Križa prvoga dana ljeta 2009. godine, Međunarodne godine astronomije. Manifestacija se temelji na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve Sv. Križa iz 9. stoljeća, koju je engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvao najmanjom katedralom na svijetu s kupolom koja ima osobite karakteristike. Naime, svaka strana crkve ima ovalni otvor, a njezina je izgradnja i pozicija u odnosu na položaj sunca kroz čitavu godinu zavisna o zimskom i ljetnom suncostaju (solsticiju) i proljetnoj i jesenjskoj ravnodnevnici (ekvinociju) te je kreirana tako da služi kao sunčani sat i kalendar, pojašnjavaju iz ninske Turističke zajednice.

Promatranje igre svjetla i sjene izniman doživljaj za djecu i odrasle, znanstvenike i sve posjetitelje. Prilika je to i za promociju astronomskog i arhitektonskoga značaja crkve Sv. Križa koju neki znalci uspoređuju sa Stonehengeom. Uz ljepotu igre svjetla i sjene u ovom jedinstvenom zdanju te uzbuđenju upravo započetog ljeta, ovaj jedinstveni festival ima sve više poklonika koji uživaju u igri svjetla i sunca, sudjeluju u kreativnim radionicama i slušaju zanimljiva znanstvena i stručna predavanja.

Foto: Boris Kačan

Suncu treba oko 14 minuta da se “popne” na Velebit

Prirodni fenomen koji nam priroda ove godine “poklanja” kako navodi ing. Držislav Sikirić je sljedeći:

– Zanimljivo je i da solsticij nastupa u 05:32:11, tako da će to biti jedna od najmanjih vremenskih razlika u ovom stoljeću. Navedeno o razlici vremena vrijedi, dakako, samo za Nin.

Sunce, inače, toga dana na horizontu, koji se iz Nina ne vidi, izlazi (prva zraka) u 05:15:31.

Suncu treba, dakle, oko 14 minuta da se “popne” na Velebit i zasine duž stražnjeg zida crkvice Sv. Križa.”

Foto: Boris Kačan

Glavna vodilja festivala je poticanje kreativnosti, znanosti i umjetnosti kod mladih i povećanje svijesti o značaju crkvice koju nazivaju hrvatskim Stonehengeom.

Ovogodišnji festivalski program prilagođen za sve generacije, prilagođen je i covid situaciji.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.