1 min. čitanja

Slovenci se žale: “Od arbitraže 10 puta više hrvatskih uzgajališta u Savudrijskoj vali”

SAVUDRIJA – Slovenski inspektor zaštite okoliša zaključio je da Hrvati uzgajaju školjke u slovenskim vodama. Dok Hrvati skupljaju školjke, zaštićeni su od strane svoje policije, a slovenska policija je nemoćna i samo promatra  što se događa. Hrvatska još uvijek ne priznaje odluku arbitraže koju je Europski sud pravde donio prije više od godinu dana, piše slovenski portal 24ur.

Inspektor za zaštitu okoliša je pri inspekciji Savudrijske vale 22. lipnja zaključio da je broj hrvatskih uzgajivača povećan i dodao kako je postupak utvrđivanja činjenica još u tijeku, pa stoga nije dao više informacija.

Hrvate štiti policijski brod, a slovenski policajci bespomoćni

Pozivajući se na odluku arbitraže, Slovenci tvrde da uzgajališta po sredini Vale pripadaju Sloveniji, no unatoč tome, TV Slovenija iznosi podatak kako je od travnja prošle godine broj koncesionara uvećan za čak deset puta, pa i da dalje raste. Pritom, dodaju, hrvatske uzgajivače dosljedno štiti policijski brod dok slovenski policajci mogu samo pasivno promatrati.

Kao što je izvijestio slovenski inspektorat za zaštitu okoliša, inspektor je tijekom posjeta u lipnju otkrio da je postavljen vanjski uzgoj u liniji od dva polja, pišu u 24ur i ne staju tu, već se žale da je u svibnju koncesiju za uzgoj školjaka dobila i jedna tvrtka iz Umaga.

Photo: Google maps/Screenshot/Wikimedia/Morski.hr

Podsjećaju i dalje na odluku arbitražnog suda kojeg hrvatska strana ne priznaje, a iz koje izvlače kako većina Savudrijske vale pripada Sloveniji.

Dodaju kako hrvatski ribari nisu impresionirani presudom i da redovito obavljaju ribolov do crte sredine koju Hrvatska vidi kao granicu. Pritom Hrvati ne plaćaju ni visoke kazne slovenske policije i ribarskog inspektorata. A nakupilo ih se. Većina platnih naloga vraća se slovenskim službama, a zapisničar je primio 22 ukupne vrijednosti 72.000 eura.

Susjedi zaključuju kako je slovenska politika očito bespomoćna u, kako to nazivaju, novoj provokaciji Hrvatske.

D.G.

Izvor: 24ur

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.