ULJANIK: Ne bude li isplate plaća za 4500 radnika, od sutra štrajk

ULJANIK: Ne bude li isplate plaća za 4500 radnika, od sutra štrajk

418
Podijeli objavu
Photo: Facebook/Uljanik za "BOLJE SUTRA"

PULA – Sastanak Uprave pulskog Uljanika s predstavnicima strateškog partnera, sindikata, te lokalne vlasti i saborskih zastupnika iz Istre, završen je bez rezultata, izvjesno je da danas neće biti isplaćene plaće radnicima brodogradilišta Uljanik, a ukoliko je ne bude ni danas, sindikalci za sutra najavljuju štrajk.

Na sastanku su bili predsjednik Uprave pulskog Uljanika Gianni Rosanda, predstavnik Kermas energije Danka Končara, strateškog partnera Uljanika, Željan Horvat, svi saborski zastupnici iz Istre, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i predstavnici triju najveća sindikata u Uljaniku.

Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izjavio je nakon sastanka kako nažalost danas još nema rješenja za isplatu plaća za četiri i pol tisuće zaposlenika Uljanika.

– Počeo je proces mirenja, koji traje pet dana i danas završava. U ime svih sindikata pozivam hrvatsku Vladu da čim prije iznađe rješenje i spasi Uljanik i hrvatsku brodogradnju – dodao je Kutlača.

Photo: Facebook/Uljanik za “BOLJE SUTRA”

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako drži da je interes Republike Hrvatske očuvati brodograđevnu djelatnost.

– Danas je situacija u jednom prijelom trenutku, ali vjerujem da će angažman premijera i resornih ministarstava uroditi plodom, kako bi se iznašlo kratkoročno rješenje, isplatila plaća i dobavljači kako bi se mogao nastaviti proces dovršetka ugovorenih brodova – kazao je Miletić.

Proces mirenja u brodogradilištu Uljanik pokrenut je zbog neisplate plaće, a koja je prema Kolektivnom ugovoru trebala biti isplaćena do 15. u mjesecu. U ime Gospodarsko socijalnog vijeća provodi ga miritelj Božidar Kokić koji je u istoj ulozi u pulskom brodogradilištu bio i u siječnju.

Ako danas kada završava proces mirenja, ne budu isplaćene plaće za srpanj, u srijedu ujutro u 7 sati kreće opći štrajk u pulskom Uljaniku, najavili su sindikati.

U brodogradilištu Uljaniku djeluju tri sindikata – Jadranski sindikat, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Sindikat metalaca.

Hina/Novi list

Vaš komentar
Pratite nas na facebooku: