VIDEO: HGSS čupa planinara s litice, 2 metra od elise helikoptera

VIDEO: HGSS čupa planinara s litice, 2 metra od elise helikoptera

1231
Podijeli objavu
Photo: HGSS Stanica Makarska/Facebook

MAKARSKA – Helikopterska akcija spašavanja penjača na Biokovu protekla je uspješno zahvaljujući još jednoj izvrsnoj koordiniranoj akciji HGSS-a i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

HGSS Stanica Makarska na svojoj su Facebook stranici objavili video spašavanja unesrećenog penjača na 600 metara nad morem. Planinar je visio na užetu drugog planinara, koji ga je pridržavao jer mu se odlomio komad stijene i ozlijedio mu nogu.

Kapetan posade helikopetra Mi-8 MTV natporučnik Marko Maradin opisao je situaciju:

– Uvijek kada sam u akcijama spašavanja na Biokovu imam strahopoštovanje prema ovoj planini. Uistinu je bila vrlo složena akcija prilaska unesrećenom jer se praktički radilo u okomitoj stijeni gdje je rotor na samo dva metra udaljenosti od stijene. Uz to pred kraj akcije spašavanja započela je i kiša te je vjetar pojačavao snagu što je još više usložnjavalo cijelu akciju. Pripadnici HGSS-a uspjeli su planinara najprije spustiti na nižu poziciju i stabilizirati mu nogu, a nakon toga uz pomoć užeta prevezli smo ga na nogometno igralište u Baškoj i dalje do KBC Split – iznio je tijek operacije spašavanja natporučnik Maradin.

I.B.

HELIKOPTERSKA AKCIJA SPAŠAVANJA PENJAČA NA BIOKOVU 18.08.2018.

Objavljuje HGSS Stanica Makarska u Ponedjeljak, 20. kolovoza 2018.

 

Vaš komentar
Pratite nas na facebooku: