Tjestenina s tunjevinom i kaparima

Tjestenina s tunjevinom i kaparima

882
Podijeli objavu
Photo: Željko Višić

Tuna je jedna od narasprostranjenijih vrsta riba na svijetu. Nema je  samo u polarnim morima.

Željko Višić

Vrlo je cijenjena plava riba, prepuna hranjivih sastojaka (proteina i vitamina B), izvor je esencijalnih omega-3 kiselina. Medicinski je vrlo preporučljiva za očuvanje zdravlja srčano-krvožilnog sustava te za dobar omjer triglicerida u krvi.

Delikatnog je okusa i glavni sastojak mnogih svjetskih kuhinja. Postoje plavorepa, žutorepa, prugasta (skipjack) i bijela tuna (albacore, tj. morska piletina).

Tunjevinu možemo kupiti na peškarijama cijelu ili u odrescima, u trgovinama konzerviranu (u ulju ili vodi).

Svi recepti s tunom su s nikakvom ili relativno vrlo kratkom termičkom obradom.  A recepata je zaista bezbroj …

Sastojci za tjesteninu s tunjevinom i kaparima:

 – tunjevina (kuhana, iz boce); 30-40 dkg … može i iz konzerve

– tjestenina bukatini; 40 dkg

– kapari iz kvasine; dvije žlice

– svježi bosiljak; nekoliko listića

– kapula; 1 srednje veličine

– rajčice sjeckane; dvije manje konzerve (svaka po 40 dkg)

– maslinovo ulje; 1,5 dcl

– češnjak; 4-6 česna

– peršin; pola vezice

– sol i papar

– parmezan (ili neki drugi zreli sir) za ribanje

Photo: Željko Višić

Priprema jela:

Na maslinovu ulju prodinstajte narezanu kapulu, na samom kraju na minutu dodajte češnjak i 2/3 pripremljenog peršina. Zatim dodajte sjeckane rajčice, promiješajte i neka sve lagano kuha 30-ak minuta. Naravno, uz povremeno miješanje. Solite i paprite po svome guštu.

Na samom kraju, na zadnjih 3 – 4 minute dodajte pripremljenu tunjevinu. Napominjem: tunjevinu najprije dobro procijedite, ne režite je nožem već odlamajte prstima i lomite po njenoj prirodnoj mišićnoj strukturi.

Tjesteninu skuhajte „na zub“ prema uputstvu iz pakiranja. Procijedite je i servirajte u veliku servirnu zdjelu, dodajte pola skuhane šalše s tunom, nježno promješajte, pospite preostalim peršinom, kaparama i ukrasite svježim bosiljkom.

Serviranje:

Preporučujem de se tjesteninu s tunjevinom iz servirne zdjele na tanjur vadi prema svojim vlastitim „gladnim očima“. Za to treba poslužiti žlica za tjesteninu jer je vrlo bitno da bukatini budu na tanjuru u svojom punoj dužini.

Svatko neka dodatno pojačava (preljeva) svoju porciju preostalom šalšom s tunjevinom po svome guštu.

Na kraju se može po tjestenini naribati parmezana ili nekog drugog zrelog sira … u pitanju su ipak „secundi gusti“ …

Dobar tek Vam želi Žele! 

Vaš komentar
Pratite nas na facebooku: