2 min. čitanja

OTKRIĆE AMERIČKIH ZNANSTVENIKA: Jesu li Dalmatinci izumitelji sira?

OTKRIĆE AMERIČKIH ZNANSTVENIKA: Jesu li Dalmatinci izumitelji sira?
Photo: Pixabay

ŠIBENIK – Dalmatinci su u povijesti izgleda prednjačili u proizvodnji sira. Američki znanstvenici su to zaključili na osnovi arheoloških nalaza u šibenskom zaleđu.

Sir, mliječni proizvod koji je danas tako uobičajen i svakodnevan da nekad ni ne znamo što bismo bez njega, pogotovo ako je “zapakiran” među lisnatim tijestom ili u svježe pečenim kiflicama, postoji u raznim varijantama . Za Francuze i Švicarce kažu da su usavršili njegovu proizvodnju. No, ako je vjerovati američkim znanstvenicima okupljenima oko Sarahe McClure s državnog sveučilišta u Pennsylvaniji (Pennsylvania State University), onda su upravo Dalmatinci bili ti koji su među prvima proizvodili sir. I to još prije 7.000 godina. Američki znanstvenici su, naime, istražili ostatke masnih kiselina koje su pronašli na krhotinama glinenih posuda, a koje su pronađene u blizini dalmatinske obale, točnije u šibenskom zaleđu piše Deutsche Welle.

Istraživanja su, kako znanstvenici navode u članku objavljenom u znanstvenom časopisu „Plos One”, pokazala kako je mjesto Pokrovnik u razdoblju između 6000. do 5000. pr. Kr. bilo konstantno naseljeno. Na lokalitetu Bitinju u selu Danilo su ljudi živjeli u razdoblju između otprilike 5300. do 4800. godine pr. Kr.

Različite keramičke posude

Ostaci glinenih posuda koje su istražili znanstvenici datiraju iz različitih razdoblja. A na ostacima starima čak 7.700 godina su pronašli tragove mlijeka. Tragove sira su pronašli na ostacima starima oko 7.200 godina. Znanstvenici su na osnovi spoznaja o napredovanju tehnologije u tom razdoblju od oko 500 godina i uzimajući u obzir rezultate analiza masnih kiselina došli do zaključka da su ljudi u određenom trenutku od mlijeka započeli praviti čvrstu mliječnu prerađevinu – sir.

Tim okupljen oko znanstvenice McClure pretpostavlja da su ljudi koji su nastanjivali to dalmatinsko područje za preradu i proizvodnju različitih jela koristili i različite keramičke posude. Tako su na očito za proizvodnju sira namijenjenim posudama pronašli ostatke tog mliječnog proizvoda. Riječ je o posudama s drškom i onima koje su izgleda služile kao cjediljka.

Photo: Pixabay

Mlijeko i sir zaslužni za rast nataliteta?

No, ono što je možda najzanimljivije je pretpostavka znanstvenika kako je korištenje mlijeka i mliječnih proizvoda dovelo do pada smrtnosti dojenčadi. Rani poljoprivrednici, kako su pokazala genetska istraživanja, nisu podnosili laktozu – mliječni šećer koji je sastavni dio mlijeka. Dojenčad nemaju taj problem, istaknuli su američki znanstvenici, mlijeko je za njih stabilan, kaloričan i hranjiv prehrambeni izvor. A prerada mlijeka u jogurt ili sir smanjuje količinu laktoze u tim namirnicama, dodali su. Time je, kako je pojašnjeno u znanstvenom članku, većina stanovništva mogla profitirati od prednosti tog prehrambenog proizvoda.

Međutim, imalo je to i prednosti na drugim poljima, važnima za preživljavanje ljudskog roda. Dostupnost životinjskog mlijeka i mliječnih prerađevina je, prema riječima znanstvenika, omogućavala je da dijete prije prestane dojiti i da žene brže ponovno zatrudne. Ta povećana stopa nataliteta i novim prehrambenim mogućnostima povećana mogućnost preživljavanja male djece su možda pogodovali demografskom obratu, a koji je, opet, omogućio širenje stanovništva na hladniji sjever.

Deutsche Welle

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.