3 min. čitanja

Vade se masline i sade smokve: Smokvarstvu se pišu bolji dani u Hrvatskoj

Vade se masline i sade smokve: Smokvarstvu se pišu bolji dani u Hrvatskoj
Photo: Pixabay

PLOČE – Prvo se sadila po strani na zemlji, jer je većinu obradive zemlje koristio naš dalmatinski čovjek za kumpire i zelje. Na smokvu koju je mogao bilo gdje posaditi, a ona bi mu rodila nekako se slabo osvrtao. Smokva je prema riječima 35-godišnjeg ing.agronomije Tome Ostojića “svoj procvat doživjela sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća sa omasovljenjem turizma”. Danas, kako je kazao ing. Ostojić “smokva doživljava ekspanziju i vade se masline, a sade smokve!”

Gordana Igrec

Što se tiče samog OPG gospodarstva ing. Ostojića koje se nalazi u Peračkom Blatu pored Ploča najpoznatijem i najstarijem izvorištu i rasadniku smokava i to onih ponajboljih u cijeloj Hrvatskoj.

– Mi imamo zasađeno oko 200 stabala smokava. Kroz cijelu godinu potrebno je oko smokve raditi. Počinjemo sa rezidbom u proljeće, pa sa gnojidbom, oranjem, brigom o travnjaku i sve do berbe u kolovozu. – govori nam ing. Tomo Ostojić.

U kolovozu pak nastaju problemi za uzgajivače smokava. Prema riječima ing. Ostojića: “Ma koliku plaću mi ponudili ne možemo naći berače!”

– Lakše je zaraditi plaću u turizmu nego brati ručno smokvu na +40 stupnjeva! I to nam radi velike probleme, jer kod smokve nema strojeva. Sve je manufakturni rad. Ove godine u sezoni na berbi je radilo 10 zaposlenih uz našu obitelj, ali i dalje radna snaga nedostaje – kazuje Ostojić.

Iako ne krije zadovoljstvo suradnjom sa Ministarstvom poljoprivrede, jer je i sam, kako kaže “aplicirao na dva projekta i svi koji su u sustavu PDV-a imaju šansu za poticajna sredstva”, ing. Ostojić drži kako na “tržištu kod nas vlada kaos”.

– Ove godine mi smo ubrali između 4 i 5 tona suhih smokava. Mi ih sušimo na suncu i u sušioni. Dakle, kombiniramo prirodno i mehaničko. Svježu smokvu već je teže plasirati u ogromnim količinama. Na pijacama se nađe oko 90 posto svježe ili suhe domaće smokve. A zapravo i do 40 posto manje domaćih smokava plasiramo na obezglavljeno domaće tržište od naših potreba. Na našem tržištu vlada nered. I najvećim dijelom naši ljudi kupuju grčku ili tursku smokvu koja je jeftinija od naše. Mi joj, naime, ne možemo knkurirati – upozorio je Ostojić.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1777117802311261&set=pb.100000391767457.-2207520000.1536903445.&type=3&theater

Unatoč ovakvim tvrdnjama nasadi smokava niču na sve strane i smokvarstvo u Hrvatskoj ima budućnost, mišljenja je ing. Ostojić. On sam sa svojim OPG-om izvozi suhu smokvu u Japan i Singapur te u susjedne zemlje i prilagođava se potrebama u turizmu.

– Mi imamo smokvenjake, energetske pločice od smokve, džemove i namaze od smokava i svaki proizvod smo prilagodili dubini džepa turista i potrošača za trajanja turističke sezone. Tako da mi poslujemo u plusu sve ove godine od kada sam ja 2009. godine odlučio ući u ovu priču kako bih nastavio tradiciju kraja iz kojeg potječem – zaključio je ing. Ostojić.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1777117785644596&set=pb.100000391767457.-2207520000.1536903445.&type=3&theater

Ako je suditi po izjavama znalca i vlasnika stabala smokava ovo nutritivno vrijedno voće puno vlakana, energetski vrijedno, puno D i E vitamina koje je othranila od pamtivjeka Dalmaciju, a  uz čašicu šljivovice bilo jedini desert ponekad na stolu i težaka i “fine gospode” smokva bi ponovno u Hrvatskoj mogla postati “kraljica, a ne više pepeljuga kako se nepravedno tretirala stoljećima”. Unatoč njezinom kraljevskom okusu za kojim se otimaju čak i stanovnici zemlje izlazećeg sunca. Samo, treba strpljenja kao u tovara i izdržljivosti, truda i rada i vjere u uspjeh. Ako toga nema slobodno na obraz stavimo smokvin list (ili na neko drugo mjesto) i zajedno sa našim vrijednim Dalmatincima i Ministartsvom poljoprivrede zauvijek prekrižimo ovu “biblijsku voćku” koja je na noge postavila cijelu Dalmaciju. Pa i Mediteran.

Gordana Igrec

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.