4 min. čitanja

Ministar se ispričao, a ribari odgovorili: “Igluni ne skaču u mreže i ribari ih ne love koćama”

Ministar se ispričao, a ribari odgovorili: “Igluni ne skaču u mreže i ribari ih ne love koćama”
Foto: Čitatelj/Facebook

Nakon našeg teksta o ribolovu ministra uprave Lovre Kuščevića u kojem se, ispostavilo se, s razlogom postavlja pitanje “Voli li ministar Lovro Kuščević (ne)sportski ribolov?”, ministar je objavio da – ne voli. Ispričao se naime svima koje vrijeđaju njegove fotografije s nedoraslim i iznimno zaštićenim iglunima i poslao poruku da je ribe kupio od ribara s koće. A ribari digli uzbunu i jako se ljute. Za Morski.hr mnogi potvrđuju: “Gotovo je nemoguće da iglun uskoči u mrežu, a svakako je protuzakonito ribaru s koće prodati ribu.”

Podsjetimo, čitatelj nam je poslao ulov dva igluna ministra uprave, Lovre Kuščevića koji ne odgovara Naredbi o zaštiti riba i drugih morskih organizama, gdje ulovljeni primjerak mora biti dulji od 120 cm. Ministar je u prilogu RTL Direkt Zorana Šprajca, u odgovoru na sms poruku novinaru Dariu Todoroviću napisao:

“Nikad nisam lovio niti ulovio igluna. Radi se o fotografiji starijoj više od četiri godine, kad sam se fotografirao s ulovom jedne od ribarskih koća u Hvarskom kanalu, od koje sam kupovao ribu. Imaju li ili nemaju ribe potrebnu dužinu, uistinu ne znam. Žao mi je ako fotografija bilo koga vrijeđa. To nije bila moja namjera, pogotovo jer nikad nisam sudjelovao u ovom ribolovu niti posjedujem opremu za takav ribolov.”

Ribari s kojima smo razgovarali, gotovo u glas se slažu da je iglun riba koja u mreže ne skače i takva riba se lovi potpuno drugačije. Iako štapovi za ulov stoje iza ministrovih leđa, Kuščević tvrdi da je ribu kupio na koći. Provjerili smo tu mogućnost i napravili anketu.

Photo: Youtube/Screenshot

Ribar svakog igluna mora prijaviti

– Mreža za koću ne može imati dozvolu za lov igluna već plovilo. Za lov igluna moraš imati posebnu dozvolu, a listu možete naći na Upravi za ribarstvo, ona je javna. Hrvatska ima jako malu kvotu za lov igluna. Ministar ne govori istinu jer se igluna koćom može eventualno uloviti (jako teško) ali dva igluna to je već teže. Ribar kad ulovi igluna, a princip je isti kao kod tuna on taj ulov mora obavezno prijaviti radi kvote. Uostalom, ministar bi trebao prvi ukazati na ribara ako je to istina a ne slikati se – priča nam dugogodišnji ribar koji se i sam, kako kaže, suočava s problemom ilegalnog izlova.

A da je i posjedovanje igluna prekršaj bez posebne dozvole, u vrijeme koje spominje ministar, govori i Pravilnik o ulovu, uzgoju i prometu tune (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i iglana (Tetrapturus belone) u članku 39.

(1) Zabranjen je uvoz, izvoz, provoz, uzgoj i promet na domaćem tržištu tune koju ne prati dokumentacija propisana Pravilnikom o programu dokumentacije koja prati plavoperajnu tunu (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i velikooku tunu (Thunnus obesus) na tržištu.

(2) Zabranjeno je stavljanje na tržište igluna (Xiphias gladius) i velikooke tune (Thunnus obesus) protivno uvjetima propisanim Pravilnikom o programu dokumentacije koja prati plavoperajnu tunu (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i velikooku tunu (Thunnus obesus) na tržištu.

Ministar je ovo trebao znati

Sugovornici s kojima razgovaramo rezolutno tvrde: “Ministar je ovo trebao znati”.

– Svakom ribaru i ribolovcu je dužnost znati zakone, samim time on (op.a. ministar Kuščević) je morao znati da iglun treba biti prijavljen zakonodavcu. To je saznao kad su mu javili u objavi i nije reagirao, bio je dužan prijaviti lov tog trenutka inspekciji – upozorava nas drugi čitatelj koji kaže kako redovito prati zakone i pravilnike.

Dodaje da je po svom iskazu ministar trebao biti svjestan krivolova, ali nije reagirao kod nadležnih.

S obzirom da znamo kako je nedozvoljen ulov, posjedovanje ili daljnja prodaja navedene ribe, u pokušaju da doznamo istinu o mogućnosti kupnje ulova s koće u Hvarskom kanalu, pitali smo opet ljude koji tamo ribare. Odgovor je bio vrlo jasan.

“Igluni ne skaču u mreže i ribari ih ne love u koće”, rezolutno odgovaraju na pitanje je li moguće da su dva igluna ulovljena u koći. Dapače, dobili smo na desetke odgovora, pa izdvajamo još neke:

Državna kvota o ulovu igluna uvedena je u Pravilniku o ribolovnim mogućnostima i ribolovu igluna (Xiphias gladius), a slučajni prilov nije bio dozvoljen u vrijeme koje ministar opisuje. Za bilo kakvu kupnju ribe, potrebno je imati račun, što na koći nije moguće jer ribarima takva vrsta djelatnosti nije dozvoljena. Uostalom, kupnja ribe za koju nije dozvoljen ulov – nije dozvoljena.

Nepoznavanje zakona ne opravdava nikoga da zakon krši i naposljetku nakon fotografiranja s nedozvoljenim ulovom, nitko se ne ispričava da je nekog uvrijedio, već državi uplaćuje naknadu za štetu koja je zapriječena vrijedećim zakonima. Jednako vrijedi za ribare, slučajne nepoznavatelje zakona, pa i ministre.

Ribolov uz kaveze uz teatar ribolovnih štapova

Ribari su nam u situaciji poziranja ministra s oradama skrenuli pozornost i na ribolov uz kaveze.

Photo: Čitatelj

Neki navode mogućnost teatralnog postavljanja štapova ne bi li se pohvalio “ulovom” pa istovremeno ne isključuju mogućnost kupnje ribe iz kaveza. Ipak, ribar koji radi u tom području, upozorava:

– Ako riba ne zadovoljava pravilnikom određene mjere, ne može se i ne smije stavljati na tržište.

Isti nam potvrđuje autentičnost fotografija koje smo objavili i kaže kako je ministar Kuščević u ovoj situaciji lovio, ili pak pozirao uz kaveze ribogojilišta s južne strane otoka Brača, jer je prepoznao brod Nemirna koji tamo na kavezima radi.

Photo: Screenshot

PROČITAJTE JOŠ: Voli li ministar Lovro Kuščević (ne)sportski ribolov?

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.