2 min. čitanja

Za plutajući terminal LNG Hrvatska odabrala norveški tanker star 13 godina

Za plutajući terminal LNG Hrvatska odabrala norveški tanker star 13 godina
Foto: Balticshipping / Ilustracija

RIJEKA – LNG Hrvatska je odabrala od koga će kupiti plutajući terminal, odnosno brod za uplinjavanje (FSRU) – od norveške tvrtke Golar Power Limited, koji u svojoj floti ima LNG carriere te FSRU-ove. Golar Power Limited ponudio je novu konverziju postojećeg LNG tankera u FSRU brod u vrijednosti od 159,6 milijuna eura.

Riječ je o LNG tankeru koji je proizveden 2005. godine, i i koji plovi pod imenom „Golar Viking“, piše Novi list. U trenutku isporuke brod će na lokaciju LNG terminala biti dopremljen iz brodogradilišta kao nova konverzija FSRU broda u skladu s najvišim tehničkim standardima i standardima zaštite okoliša i prirode, napominju u LNG-u Hrvatska.

Photo: Vesselfinder

Ostala dva ponuđača bili su japanski Mitsui O.S.K. Lines i grčki Maran Gas Maritime Inc. LNG Hrvatska je zaprimao ponude za FSRU do 5. listopada te u narednih mjesec dana radio na njihovoj evaluaciji, koja je pokazala da je ponuda Norvežana u potpunosti u skladu s uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje te ekonomski najpovoljnija.

Ovisno o rezultatima postupka obvezujućeg zakupa kapaciteta terminala (Open Season postupak) koji se zatvara 20. prosinca 2018. godine te o donošenju pozitivne investicijske odluke, predviđeno vrijeme isporuke FSRU broda je u razdoblju od 30. rujna 2020. do 30. listopada 2020., kako bi LNG terminal postao operativan 1. siječnja 2021. godine.

Odabrani FSRU brod spremničkog je kapaciteta 140.000 kubika, s nominalnom kapacitetom regasifikacije UPP-a od 300.000 kubika prirodnog plina/satno, što na godišnjem nivou daje kapacitet od 2,6 milijardi kubika plina – u skladu s tehničkim kapacitetom plinskog transportnog sustava RH.

Bojana Mrvoš Pavić, Novi list

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.