3 min. čitanja

VUKOVAR Ratni brod koji nosi ime grada heroja

VUKOVAR Ratni brod koji nosi ime grada heroja
Foto: HRM / M. Siriščević

Raketna topovnjača Vukovar, uz brod Dubrovnik iz iste klase, u sastavu je Hrvatske ratne mornarice posljednjih 15 godina.

Iz službe u Finskoj ratnoj mornarici povučen je 2007. godine, te prodan Hrvatskoj kao dio “offset” programa nabave oklopnih vozila Patria AMV Hrvatskoj za 9 milijuna eura. “Vukovar” je prvi hrvatski ratni brod koji je uspješno služio u NATO misiji i pritom u svojoj taktičkoj grupi prešao najviše milja među brodovima.

Photo: Arhiva/MORH | T. Brandt

Raketne topovnjače klase Helsinki (finski Helsinki-luokan ohjusvene) klasa je raketnih topovnjača (ponekad se klasificira kao korveta) koje je koristila Finska ratna mornarica. Ukupno je izgrađeno četiri broda u ovoj klasi. Klasu Helsinki nasljedila je klasa raketnih topovnjača Rauma. Svi brodovi ove klase izgrađeni su u Wärtsilä brodogradilištu Hietalahti u Helsinkiju, Finska, a imali su matičnu luku u Pansiju.

Bivši FNS Oulu, sada RTOP-41 Vukovar / Foto: Wikimedia

Brod ima deplasman od 300 tona, dužine je 45 metara, širine 8,8 m, a gaz mu je 3 m. Opremljen je s tri dizelska motora MTU 16V 538 TB92 snage 9000 kW (3 brodska vijka). Može postići brzinu od 32 čvora.

Brod čini posada od 33 pripadnika Oružanih snaga RH. Zapovjednik broda RTOP 41 “Vukovar“ je poručnik bojnog Ante Uljević.

Foto: MORH

Naoružan je pramčanim topom Bofors kalibra 57 milimetara, dva protuzrakoplovna topa Sako 23 milimetra, te krmene platforme koje nose osam dalekometnih protubrodskih raketa RBS-15 SSM. Može nositi i dubinske bombe.

Protubrodske rakete RBS-15 / Foto: Wikimedia

Prvi hrvatski brod u NATO misiji

Raketna topovnjača ‘Vukovar’ je prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj operaciji i preplovio je više od 4100 nautičkih milja. U operaciji Sea Guardian prešla je najviše milja među brodovima u taktičkoj grupi te je pokrivala područje dugo oko 180 nautičkih milja i prosječno široko 100 nautičkih milja od zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti.

Foto: HRZ/M.Karačić

Torpedni brod imenjak

Malo je poznato da je u sastavu HRM-a bio istoimeni torpedni brod Do 2000.godine u sastavu Flote Hrvatske ratne mornarice nalazio se brod istog imena koji je bio klasificiran kao torpedni brod – TB-51 Vukovar. Taj je bio izgrađen u Brodogradilištu Kraljevica 1971. godine te stavljen u službu u Jugoslavenskoj ratnoj mornarici pod imenom TČ-222 Partizan II.

Brod se 1991. zatekao na remontu u Mornaričkom tehničkom remontnom zavodu Velimir Škorpik u Šibeniku gdje je zaplijenjen te je stavljen u službu u Hrvatskoj ratnoj mornarici pod imenom Vukovar. Posadu broda činilo je 12 časnika i 12 mornara. Brod je povučen iz službe 2000. godine te je bio uskladišten u vojnom skladištu “Brižine” kraj Splita. Nakon otpisa i prodaje predani je ugovorenom dobavljaču.

TB 51 Vukovar / TB 51 Vukovar / Foto: jna-sfrj.forumbo.net

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.