3 min. čitanja

Primopredaja novog obalnog ophodnog broda „Omiš“ HRM-u

SPLIT – U vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu danas, 7. prosinca 2018., održana je svečanost primopredaje i imenovanja prototipa novog obalnog ophodnog broda (OOB) Hrvatske ratne mornarice.

Brod će u floti Obalne straže Hrvatske ratne mornarice ploviti pod imenom OOB-31 „Omiš“. Primopredaja prototipa broda izvršena je potpisivanjem Zapisnika o primopredaji. U svojstvu počasnog kuma ime je na svečanosti otkrio Roko Vranić, otac Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu.

Photo: MORH

U prigodnom obraćanju, ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako će “Omiš” značajno unaprijediti sposobnosti Obalne straže, no i činjenicu da je riječ o proizvodu hrvatskih radnika u hrvatskom brodogradilištu, čime su MORH i HV još jednom pokazali kako su generatori gospodarskog razvoja i značajan parter našim tvrtkama.

– Hrvatska industrija može uz zajedničke napore Ministarstva obrane i Hrvatske vojske još značajnije doprinijeti jačanju sposobnosti Hrvatske vojske, čak i kad se radi o relativno složenijim sustavima, većim brodovima – dodao je ministar, podsjetivši na veliki značaj kojeg HRM ima za sigurnost Jadranskog mora.

Photo: MORH

– Ustrojavanjem mornaričko-desantnog pješaštva i povratkom u Ploče, ustrojavanjem Studija vojnog pomorstva, nabavom motora za raketne topovnjače i isporukom obalnog ophodnog broda, Hrvatskoj ratnoj mornarici vraćamo onaj pobjednički sjaj kakav je imala tijekom Domovinskog rata – zaključio je ministar Krstičević.

– Hrvatska Obalna straža svojim novim brodom ponosno stoji uz bok modernih svjetskih obalnih straža. Hrvatska ratna mornarica dobila je nove sposobnosti dovršetkom prvog od pet planiranih obalno-ophodnih brodova. Zadovoljni smo što je ovo pokazatelj sposobnosti, mogućnosti i znanja hrvatske brodogradnje, ali i HRM-a. Brod je hrvatski proizvod u koji je uložen ogroman trud i znanje naših brodograditelja – istaknuo je general zbora Mirko Šundov.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli istaknuo je da su primopredajna ispitivanja prototipa broda bila vrlo opsežna. „Svi uređaji i sustavi testirani su do krajnjih granica i više puta kako bi se dobio potpun uvid u stanje broda. Današnjim danom počinje druga faza ispitivanja. Iskoristit ćemo ovih pet mjeseci koji po Ugovoru trebaju proći za testirati i brod i posadu, izvršiti sva prototipna ispitivanja, ići do krajnjih granica, da bi potvrdili je li brod zadovoljio taktičko-tehničke zahtjeve”.

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je primopredaju prvog broda koji je projektiran i izgrađen u modernoj Hrvatskoj nazvao vrlo emotivnim trenutkom. “Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Uložili smo mnogo truda i nadam se da je ovo početak zlatne budućnosti za sve nas”, istaknuo je Debeljak.

Photo: MORH

Nakon svečanosti uzvanici su se uputili na kratku plovidbu Kaštelanskim zaljevom i tom prilikom dobili uvid u neke od sposobnosti OOB-a „Omiš“ čiji je zapovjednik poručnik bojnog broda Ante Silić, a posada će brojati 16 pripadnika. Temeljna namjena OOB-a je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru. Oni će se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama trganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Prototip broda je duljine preko 43,25 metara, brod je opremljen automatskim topom 30 mm i s dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Uvođenje u operativnu uporabu OOB-a nastavak je projekata modernizacije i razvoja novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice, priopćilo je Ministarstvo obrane.

PROČITAJTE JOŠ: MORH konačno najavio primopredaju prototipa Obalnog ophodnog broda

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.