1 min. čitanja

Rusi pustili u pogon prvi nuklearni reaktor na plutajućoj platformi

Rusi pustili u pogon prvi nuklearni reaktor na plutajućoj platformi
Photo: Youtube/Screenshot

MURMANSK – U pogon je pušten prvi nuklearni reaktor na plutajućoj energo-platformi nuklearne elektrane “Akademik Lomonosov”.“U Murmansku, na jedinoj plutajućoj nuklearnoj elektrani na svijetu ‘Akademik Lomonosov’, koja je napravljena u postrojenju FGUP ‘Atomflot’, uz suradnju sa specijalistima ‘Baltijskog zavoda’, prvi od dva reaktora RU-1 je doveden na 10 % energetskog kapaciteta. To znači da je na platformi došlo do stavljanja u pogon jednog od dva reaktora, i to krmenog reaktora”, javio je koncern “Rosenergoatom”.

U bliskoj budućnosti planira se oba reaktora postepeno dovesti do nominalne razine snage, piše Russia beyond.

Glavni stadij pogonskih operacija je kompleksno ispitivanje nuklearnog reaktora s plutajuće platforme koje je počelo 25. studenog, a trajat će do proljeća 2019. Na jesen 2019. plutajuća energo-platforma će biti dopremljena do luke Pevek na Čukotki, gdje će zamijeniti nuklearnu elektranu “Bilibinska” i toplanu “Čaunska”.

Nuklearna elektrana “Akademik Lomonosov” snage 70 megavata namijenjena je generiranju i distribuciji toplinske i električne energije za potrošače, a može se koristiti i za destiliranje morske vode. Stanica je opremljena s dva reaktora tipa KLT-40S, koji mogu generirati 70 megavata elektriciteta i 50 gigakalorija po satu toplinske energije u nominalnom operativnom modu.

Russia beyond

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.