2 min. čitanja

TSUNAMI Kako nastaje katastrofalni val koji ubija?

TSUNAMI Kako nastaje katastrofalni val koji ubija?
Photo: Pixabay

Morski valovi velikih amplituda, uzrokovani potresom, erupcijom vulkana ili atmosferskim poremećajem nazivaju se “tsunami”. Riječ je izvedena iz dvije japanske riječi “tsu” što znači “luka” i “nami”, što znači “val”. Japanski ribari vraćajući se u luku znali su je naći poharanu valovima koje nisu primijetili na otvorenom moru te su mislili da se radi o valovima koji se pojavljuju samo u luci, odnosno blizu obale.

Deformacije morskoga dna u blizini žarišta potresa prenose se do površine, gdje uzrokuju potresne valove koji se šire po površini na sve strane. Visina valova tsunamija je kod manjih dubina veća; uz samu obalu može dosegnuti 20 do 30 m i napraviti goleme štete. Javljaju se uglavnom na obalama Tihog i Indijskog oceana.

3D animacija Tsunamija

Tsunamije se često pogrešno naziva plimnim valovima, no nemaju nikakve veze s plimnim oscilacijama.

U blizini epicentra visina potresnih valova može biti izuzetno visoka. S udaljavanjem od epicentra, te prilikom putovanja u dubokim oceanskim zaravnima, tsunami ima male amplitude no putuje velikim brzinama, u prosjeku oko 700 km/h.

Kada se tsunami približi plitkom moru, on uspori ali se amplituda poveća.

Približavajući se obali, oni se usporavaju te se, zbog očuvanja energije (energetskog toka vala), uzdižu ovisno o smanjenju dubine mora. Dolaskom na obalu njihove visine mogu poprimiti izvanredne vrijednosti. Uobičajeni periodi tsunamija iznose od 10 do 60 minuta, a ovisan je o prostorno-vremenskim karakteristikama pomicanja morskog dna u zoni epicentra.

Nakon potresa u Indoneziji 26. XII. 2004. pojavio se golemi tsunami i zahvatio obalni pojas Indijskog oceana; djelovanje valova bilo je katastrofalno; poginulo je oko 230 000 ljudi.

D.G.

Izvori: Hrvatska enciklopedija, Ladan, Tomislav. Riječi : značenje, uporaba, podrijetlo, Jeffrey, Gary (2007.). Tsunamis and Flood

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.