1 min. čitanja

MORSKI DRON Hrvatski izum za traganje i spašavanje testiran i nadmašio očekivanja

ŠIBENIK – Izumitelj morskog drona iz Šibenika Bojan Cinotti nakon boravka i prezentacije svog patenta u Njemačkoj gdje se pokazao veliki interes za dronom i njegovom primjenom, vratio se u Hrvatsku. Ovdje je za svrhu traganja i spašavanja interes za nabavkom drona pokazala i jedna spasilačka privatna tvrtka.

– Za blagdane sam došao kući i obnovio kontakt sa spasilačkom ekipom ove tvrtke iz Šibenika, te smo odlučili napraviti zajedničku prezentaciju. Testiranje kao ovakvo po prvi put u svrhu pomoći i spašavanja na moru kao alat odnosno pomoćna sprava pri raznim akcijama koje ekipa ima kao zadatak – ispričao nam je Bojan Cinotti.

Photo: Zlatko Ibar Ibrahimović / Facebook

Dron potegnuo gumenjak od dvije tone

– Voditelj ekipe sa svojim pomoćnicima zadivljen je performansama i mogućnostima uporabe drona i bit će, kako je planirano, prvi u Hrvatskoj u sklopu svojih jedinica duž Jadrana uskoro opremljen ovakvim dronom. Na testu smo dokazali da dron svojom snagom i brzinom nadmašuje bilo kakva plovila za kratke i brze akcije pomoći i spašavanja, prvenstveno ljudi te njihove imovine.

Photo: Bojan Cinotti

Vukli smo pojas za spašavanje, a sutra se može izljev ulja ili nafte brzo i efikasno ograditi u slučaju neke havarije ili izljeva u more. Na testu smo pokazali da čak može potegnuti spasilački gumenjak od dvije tone! Znači, spektar aktivnosti je jako širok a time i nadogradnja i daljni razvoj – zaključuje Cinotti.

Podsjetimo, morski dron kojeg je patentirao Cinotti, može se koristiti prilikom traganja i spašavanja i u ekstremnim uvjetima, a izvrstan je stoga jer iz mora može povući i dvije osobe!

PROČITAJTE JOŠ: Patentirao dron kojeg nitko neće u Hrvatskoj, ali zato ga Nijemci jedva čekaju!

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.