3 min. čitanja

TOMISLAV ĆORIĆ: Treba razmisliti o bušenju Jadrana i Dinarida, a LNG-u smo dali zeleno svjetlo

ZAGREB – Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić snažno se založio za energetsku samodostatnost Hrvatske, ali je pritom vrlo neobično ostao neutralan po pitanju zaštite okoliša. Dao je nedvojbenu podršku LNG terminalu, ali i još jednom javnosti na znanje da treba promisliti o eksploataciji ugljikovodika u Dinaridima i južnom Jadranu. S obzirom da obavlja dužnost ministra energetike i ministra zaštite okoliša, teško je založiti se za jedno od ponuđenog, a drugo braniti. Zato je Ćorić predložio bušenje, ali jasno rekao da je on osobno po tom pitanju neutralan. Također, za procjenu utjecaja na okoliš LNG-a nije bilo značajnije komunikacije prema javnosti, jer, kako kaže, njegovo ministarstvo ionako daje zeleno svjetlo.

– Izdvojio bi Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kojim je stvoreno prijateljsko investicijsko okruženje. Republika Hrvatska s obzirom na svoj potencijal tek dio energenata namiruje iz vlastite proizvodnje. Upravo zbog toga daljnja istraživanja i eksploatacija predstavljaju šansu da se naš proizvodni potencijal obnovi. Nakon panonskog područja, slijedi razmatranje eksploatacije Dinarida i započinjemo upravo razgovore sa zainteresiranim stranama na tu temu. Nadamo se da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci postići konsenzus oko ovog pitanja – rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Photo: Wikimedia

Hrvatska treba razmisliti o bušenju Jadrana, ali ja sam neutralan po tom pitanju

– Već sam to nekoliko puta javno rekao, ali s obzirom na činjenicu da susjedne zemlje, u ovom konkretnom slučaju Crna Gora, na svojoj strani Jadranskog mora započinju ovakva istraživanja, nešto o čemu Hrvatska treba još jednom promisliti, istraživanje Jadranskog mora, govorimo o području krajnjih južnih kota. Spominjem to jer neke indicije govore o postojanju značajnijih količina plina na području južnog Jadrana.

Ono što je “trade off” koji se sam nameće je smanjenje energetske ovisnosti s jedne strane i turističkog potencijala kojeg Republici Hrvatskoj južni Jadran donosi. To je nešto o čemu treba razmisliti i još jednom progovoriti, ali moja pozicija je tu vrlo jasna: Nisam niti za, niti protiv, dakle, vrlo sam neutralan po tom pitanju. Dakle, svi zajedno moramo donijeti odluku – rekao je Ćorić ne pojašnjavajući dalje tko će, ako ne njegova Vlada donositi takve za državu strateške odluke, na čelu koje je on ministar energetike, ali istodobno i okoliša.

Photo: Balticshipping

LNG ide dalje unatoč pojedincima iz lokalne zajednice

– Ovo je jedan od značajnijih infrastrukturnih projekata kojem je pristupila ova Vlada. Od samog početka je kontinuirano projekt kojem hrvatska javnost pristupa sa značajnim interesom koji je opravdan. S druge strane ovaj projekt ima vrlo snažnu opoziciju u dijelu hrvatske javnosti.

Projekt LNG terminala kapaciteta 2,6 milijardi kubnih metara prelazi potrebe Republike Hrvatske, imajući na umu da je naša ukupna potražnja 2,7 milijardi kubnih metara. Međutim nužna je diverzifikacija dobavnih pravaca za ostatak Europe, pogotovo naš sjever, odnosno Mađarsku. Pozicija, kapacitet i namjena ovog terminala u potpunom su skladu s onim što energetska slika Europe danas, ali i u kontekstu geopolitičkih odnosa Europska Unija traži. Upravo zato je Europska Komisija je odobrila garanciju od 101 milijun eura.

Postavlja se pitanje kako realizirati projekt do kraja, unatoč problemima koji su prije svega motivirani političkim interesima na razini pojedinaca iz lokalne zajednice, čitavom nizu neprovjerenih informacija koje su plasirane u hrvatsku javnost, posebice u fazi utjecaja na okoliš. Oko ovog projekta se stvorila neprirodna slika koja je dominirala kod dijela zainteresirane javnosti i motivima koji su derivirani iz redova opozicijskih redova – kaže Ćorić, a onda u drugom dijelu pojašnjava zašto smatra da su neistomišljenici u krivu.

Photo: Youtube/Screenshot

Ocjena utjecaja na okoliš ne treba, jer je mi donosimo

– Želim naglasiti da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike po ovom projektu nije značajnije komuniciralo u postupku procjene utjecaja na okoliš, zato što smo mi upravo tijelo koje donosi konačnu ocjenu prihvatljivosti nekog projekta, odnosno njegovih okolišnih momenata u sustavu odlučivanja. Upravo zbog toga u prvoj fazi nismo ulazili u medijski tretman ovog projekta – kaže Ćorić i nastavlja se bodriti.

– Mislim da smo učinili dobro jer smo cijelo to vrijeme u procesu zadržali objektivnu poziciju. Valja naglasiti da je ovaj projekt, odnosno njegov okolišni utjecaj procijenjen pozitivnim, odnosno neutralnim od strane najveće većine članova povjerenstva koje je sastavljeno i u konačnici, LNG projekt je dobio zeleno svjetlo – zaključuje ministar energetike, ali i ministar zaštite okoliša, Tomislav Ćorić

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.