3 min. čitanja

JESTE LI ZNALI? Za kamenicima je bio lud i pračovjek!

JESTE LI ZNALI? Za kamenicima je bio lud i pračovjek!
Foto: Pixabay

U trećem dijelu rubrike “Jeste li znali?”, Gordana Igrec donosi nekoliko manje poznatih činjenica o školjkašima, rakovima i još ponekom morskom organizmu.

Jeste li znali?

Da – strast za školjkama dolazi iz vremena kada je i prvi pračovjek došao do obale mora! Obljubljenost školjkaša u paleolitskih gurmana dokazana je znakovitim gomilama školjki – osobito kamenica, priljepaka i dagnji – u mnogim špiljama i prapovijesnim naseljima. I danas su školjkaši jedan od najvažnijih izvora fosfora i bjelančevina potrebni našem tijelu.

Da – zbog ljepote svojih kućica puževi su posebno ugroženi zbog prevelikog sakupljanja i izlova! Puževi su na meti roniocima i ribičima koji se služe svakakvim alatima za vađenje ovih organizama i time dovele do toga da pojedine vrste neće dočekati buduće naraštaje!

Photo: Željko Višić

Da – su još od davnih paleozojskih vremena glavonošci postali vladari morskih dubina! A do danas njihove boje i oblici zapanjuju. Zbog velike doze mističnosti, premda žive u našoj blizini, uvijek nas asociraju na nepoznato i duboko. Kreću se brzo, a tijelo im pokreću mišići. Kada su u opasnosti mijenjaju boju, mnogi imaju i svjetleće organe.

Da – morske kornjače postoje već 200 milijuna godina! Krajnje su duboko evoluirale i posjeduju začudne sposbnosti. Obitavaju i prezimljavaju otkrivene i zakopane u morskom mulju! Često zapnu u mrežu ili ih ribari love iz znatiželje. Nekada su bile česte u Jadranu, a danas je njihov broj jako smanjen i kada se ulove u mrežu, predaju se odgovarajućem centru kako bi nakon liječenja bile opet puštene u more. Strogo su zaštićena vrsta!

Photo: Marija Oštarić

Da – pod imenom psa i mačke podrazumijevaju se brojne vrste grabežljivaca hrskavičnog kostura i snažnih čeljusti. To su drevne životinje koje već otprilike 300 milijuna godina žive i u moru i u boćatim uščima rijeka. Narodno je vjerovanje da su ove vrste riba imune na bolesti i tumore, no ipak je znanstveno dokazano da mogu biti pogođene bolestima i parazitima.

Da – su tunjevke ribe otvorenog mora! Gdje god postoji veliko plavetnilo i topla ili ugodna temperatura tu možemo očekivati ove ribe. Njihovo elegantno tijelo razvijeno je za postizanje najvećih brzina u ribljem svijetu. Sve tunjevke žive u jatima i spadaju u najinteresantnije ribe u sportskom svijetu, gdje neke vrste – osobito tuna i sabljan – imaju velik utjecaj na turizam.

Photo: Pixabay

Da – su rakovi prisutni već od davnina na trpezama lukulijanskih gozbi! Rakovi su znamen preporoda i ponovnog rođenja, ali su i simbol nestalnosti! Već od antičkog doba, rakovi su bili cijenjeno jelo, a tako je bilo i u srednjevjekovnoj i renesansnoj kuhinji. Zbog svoje zanimljivosti ostavili su trag posvuda – od izreka, imena mjesta i vodotoka do basni, astrologije i mitova, a bili su i inspiracija umjetnicima te su služili kao lijek protiv nekih bolesti!

PROČITAJTE JOŠ: Jeste li znali? Manje poznate činjenice o odnosima Venecije i Dalmacije

Gordana Igrec

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.