2 min. čitanja

JESTE LI ZNALI? Sve o otoku Hvaru od “H” do “R“

U rubrici “Jeste li znali”, vodimo vas na Hvar, naš najsunčaniji otok. No, osim po suncu, Hvar je poznat ili pak manje poznat po još nekim sitnim i velikim stvarima…

Jeste li znali?

Da – otok Hvar, s obližnjim Bračem, Visom, Šoltom i Čiovom čini skupinu srednjodalmatinskih otoka.

Da – arheološki nalazi u nekim hvarskim špiljama poput Grapčevoj i Markovoj svjedoče o kulturi čovjeka još u mlađem kamenom dobu na otoku Hvaru!

Photo: Pixabay

Da – u središtu grada Hvara na nekadašnjem imanju hrvatskog renesansnog pjesnika Hanibala Lucića polovicom 17. stoljeća izgrađen je benediktinski samostan koji je ostao aktivan sve do današnjih dana. U ovom samostanu izrađuje se i čuva u svijetu poznata čipka od agave osebujna rukotvorina čije se umijeće izrade prenosi s generacije na generaciju benediktinki. Čipka se izrađuje od posebno prerađenih niti agavinih listova. Postupak je dugotrajan i mukotrpan, a svaka je čipka unikat.

Da – je jedan od najznačajnijih i najatraktivnijih kulturno-povijesnih spomenika koji je pridonio prepoznatljivosti grada Hvara, gradska tvrđava „Fortica“ iz 16.stoljeća sa svojim kulama i zidinama. Tvrđava je sagrađena na temeljima iz vremena dok su ovdje živjeli Iliri.

Photo: Boris Kačan

Da – je Brusje malo naselje u unutrašnjosti otoka Hvara, smješteno uz staru cestu, nekada glavnu prometnicu koja je povezivala grad Hvar i Stari Grad. Mjesto je okruženo vinogradima, maslinicima, te poljima lavande raštrkanim po terasama među kamenim gomilama. Mještani Brusja bave se uglavnom maslinarstvom, vinogradarstvom, medarstvom, te nešto manje turizmom.

Da – je Zaraće malo mjesto nedaleko od grada Hvara koje je gotovo napušteno, ali je zato poznato po uvali punoj kupača za ljetnih mjeseci.

Photo: Boris Kačan

Da – su Milnu pored grada Hvara naselili tek 1956.godine i to stanovnici Malog Grablja koji su zbog teških životnih uvjeta napustili svoje selo i spustili se na obalu ne bi li živjeli od mora. Milna danas ima 100-tinjak stanovnika koji se većinom bave turizmom, poljoprivredom i ribarstvom.

Da – je mjesto Veliko Grablje nekada bilo jako imućno i poznato po proizvodnji lavandina ulja i meda. Danas, međutim, u njemu živi tek nekoliko stanovnika. U rujnu, na Dan Svetih Kuzme i Damjana, zaštitnika mjesta, kada se okupe raseljeni Velikograbljani mjesto na trenutak ponovno oživi.

(nastavlja se…)

PROČITAJTE JOŠ: JESTE LI ZNALI? Da se Afrika nije u prošlosti „gibala“ ne bi nastalo Sredozemno more!

Priredila: Gordana Igrec

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.