3 min. čitanja

STRUČNJAK POTVRDIO: “Ulja od maslina toćanih u moru nisu za ljudsku upotrebu!”

STRUČNJAK POTVRDIO: “Ulja od maslina toćanih u moru nisu za ljudsku upotrebu!”
Foto: Pixabay

Ulja koja su nastala od plodova maslina potopljenih u moru nemaju zaštite i brzo prelaze u kategoriju ulja lampante. Takva ulja po preporuci struke nisu za ljudsku upotrebu i potrebno ih je rafinirati da bi se mogla koristiti u prehrani, kaže dr. Ivica Vlatković-

Polemika oko ulja od maslina toćanih u moru se nastavlja. Agroklubu se javio se dr. Ivica Vlatković

– Ulja koja su nastala od plodova maslina potopljenih u moru nemaju zaštite i brzo prelaze u kategoriju ulja lampante zbog hidrolitičkih i oksidacijskih procesa. Takva ulja po preporuci struke nisu za ljudsku upotrebu i potrebno ih je rafinirati da bi se mogla koristiti u prehrani – izričit je dr. Vlatković.

Do takvog zaključka, naglašava, došli su i znantvenici još prije gotovo 20 godina, a sve je objavljeno u radu “Changes in the volatile components of virgin olive oil during fruit storage in aqueous media” (Promjene hlapljivih komponenata djevičanskog maslinovog ulja tijekom skladištenja maslina u vodenom mediju)  autora Koprivnjak O, Procida G. Zelinotti T, Journal: Food Chemistry 2000.

EU priznaje samo ekstradjevičansku kvalitetu

– Time je znanstvena rasprava o potapanju u more završena. Sve ostalo poslije izrečeno je pretresanje “prazne  slame – smatra dr. Vlatković i dodaje:

– Kad netko želi dokazati suprotno nego što je jasno naznačeno ovim znanstvenim radom, ali i brojnim drugima, onda svatko razuman mora posumnjati u ciljeve  istih. Jer što drugo zaključiti nakon što se desetljećima znanstvenim istraživanjima jasno naznačio problem prerade potopljenih maslina u moru i  vodi. Brendirati ulja potopljenih maslina u moru pa prerađenih je nešto što je unaprijed osuđeno na  propast. To se zove ići protiv zdravog razuma – oštar je dr. Vlatković i naglašava:

Photo: Roberta Sorge/Unsplash

– Jedno je pravo svakog pojedinca da potapa i radi sa svojim maslinama što god hoće, a sasvim nešto drugo kada netko tko godinama vodi projekt zaštite sortimenta i ulja otoka Ugljana iznosi javno “zaštitu i brendiranje ulja potopljenih maslina”. Pravila zaštite izvornosti sorti maslina i njihovih ulja pri EU samo priznaje ekstradjevičansku kvalitetu maslinovih ulja bez ikakvih eksperimenata. Čemu onda istraživanje ulja potopljenih maslina i trošenje novca što  je unaprijed osuđeno na propast? pita dr. Vlatković i podsjeća da Zaključak znanstvenog istraživanja profesorice Olivere Koprivnjak i drugih autora:

“Čuvanjem plodova u vodenim medijima nakon 10 dana izgubilo se 90% poželjnih mirisnih tvari ulja, dok  je udio nepoželjnih tvari porastao za 3-4 puta u odnosu na početni uzorak. Vodeni mediji s jedne  strane, uzrokuju inaktivaciju enzima LOX puta (lipooksigenazni  put), dok s druge strane omogućuju brzi razvoj kvasaca i  bakterija uz  nastanak nepoželjnih mirisnih tvari. Dakle lipooksigenaza kao ključni enzim u oslobađanju prirodnih mirisa prerađenih maslina je blokiran i nema  oslobađanja prirodnih aroma maslinovih ulja. Oslobođaju se samo kvasci i bakterije čija aktivnost ubrzava hidrolitičke procese oslobađajući slobodne masne kiseline (SMK). Slobodne masne kiseline ubrzavaju oksidacijske procese izazivajući degradaciju nezasičenih masnih kiselina smanjujući njihove koncentracije preostale fenolne spojeve pretvaraju u fenolne  alkohole. Fenolni spojevi kao glavni zaštitnici procesa oksidacije tope se u vodenim medijima i nestaju.”  (O. Koprivnjak; Djevičansko maslinovo ulje od stabla do stola,16, 17, 30, 31, 74).

Ulja bez zaštite

– Ta ulja koja su nastala od plodova maslina potopljenih u moru nemaju zaštite i brzo prelaze u kategoriju ulja lampante zbog hidrolitičkih i oksidacijskih procesa. Takva ulja po preporuci struke nisu za ljudsku upotrebu i potrebno ih je rafinirati da bi se mogla koristiti u prehrani – zaključuje svoje reagiranje na temu o kakvoći i najavama mogućeg brendiranja maslinovih ulja dobivenih od plodova prethodno držanih u vodi i/ili moru.

Agroklub

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.