1 min. čitanja

Neobična priča o kući u kući

BOL – Otok Brač je mjesto dinamične povijesti i vrlo osebujnih životnih kontradikcija. Kako u odnosima među ljudima, tako i među kućama koje ljudi grade. Priča o bolskoj “kući u kući” započinje u 19.st. od Marka Sile. On je bio brački težak i sagradio je običnu, malu kamenu kuću.

Zemlja na kojoj je bila Markova kuća pripadala je obitelji Vuković koja je brojala šestero braće: tri svećenika i tri pomorska kapetana. Braća su plovili po Mediteranu i trgovali. Vjenčali su se s tri Španjolke, a zatim su odlučili sagraditi obiteljsku palaču (Paloc) na svojoj zemlji. Upravo tamo gdje se nalazila Markova kućica.

Braća su ponudila Marku veliki novac za otkup kuće, ali Marko je nije htio prodati. Angažirala su braća načelnika Vužića da Marka nagovori. Ipak uzalud. Marko je čak zaprijetio načelniku, a poslije je zbog straha od odmazde pobjegao u Dubrovnik. Potom braća Vukovići počinju izgradnju palače. Prvo su sagradili zidine oko Markove kuće, a nju su planirali srušiti.

Kad je to Marko dočuo vratio se u Bol i pod zidine palače postavio dinamit. U miniranju je bio spriječen, a zatim se opet dao u bijeg. Vukovići su nastavili gradnju i izgradili zidove u visini tri kata. Još je samo trebalo postaviti drvene podove i krov. Otputovali su u Mletke po drvenu građu, nakrcali jedrenjak i uputili se natrag. Na putu prema Braču diglo se veliko nevrijeme, potopilo brod i posadu. Nitko nije preživio.

Težak Marko Sila vratio se živjeti u svoju malu kamenu kuću. Niti ne pomišljajući da će njihov konflikt i ova zajednička kuća jednom postati spomenik kulture otoka Brača.

Damir Rako

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.