3 min. čitanja

TORPEDO Moćni hrvatski izum koji je promijenio ratovanje na moru

TORPEDO Moćni hrvatski izum koji je promijenio ratovanje na moru
Zoran Alajbeg

SPLIT – U Hrvatskom pomorskom muzeju Split izloženi su najvrijedniji primjerci torpednog naoružanja izrađeni u  prvoj svjetskoj tvornici torpeda, onoj u Rijeci.

Kustosi Muzeja Petra Blažević i Ljubomir Radić oblikovali su novi muzejski postav torpedne zbirke 2016. godine. Povod je bila 150-ta obljetnica nastanka torpeda, ovog nekada najrazornijeg oružja u pomorskom ratovanju, a koje je nastalo po zamisli Giovannija Lupisa, Hrvata, časnika austrijske ratne mornarice.

Ljubomir Radić i Petra Blažević ispred torpednih cijevi australske podmornice HMAS Ovens – Photo: Osobni album

Hrvat izmislio, vrhnje pobrao britanski investitor

Često možemo čuti da je u Hrvatskoj izumljen torpedo, no u međunarodnoj javnosti tu čast pridaju Britancu Robertu Whiteheadu. Što je od toga doista istina, odgovara za Morski.hr kustos Radić.

– Lupis rođen u Rijeci podrijetlom s Pelješca želio je stvoriti tzv. Čuvara obale, samupravljivi brod napunjen eksplozivom koji bi štitio obalu od napada s mora. Kako nije imao sredstava za razvoj projekta, a ni potrebna inženjerska znanja povezao se s upraviteljem riječke Tvornice metala, Britancem Robertom Whiteheadom. Iz njihove suradnje nastat će oružje nazvano torpedo, po latinskom nazivu za ribu drhtulju, a koliko je zastrašujući bio i sam pogled na to novostvoreno oružje svjedoči nam francuski putopisac Victor Tissot koji ga je nakon boravka u Rijeci nazvao „strašnijim od svih morskih čudovišta“.

Photo: Zoran Alajbeg

Lupis ubrzo po stvaranju torpeda odlazi živjeti u Italiju i prodaje svoj udjel te proizvodnja ostaje u rukama Roberta Whiteheada. Do kraja 19. stoljeća većina svjetskih mornarica je krenula u nabavku riječkih torpeda i ratovanje na moru do kraja Drugog svjetskog rata postaje nezamislivo bez ovog oružja. Proizvodnja torpeda u Rijeci gasi se na stotu obljetnicu, 1966. godine, a zbirka koja je nekada činila kućni muzej tvornice, od kraja 1960-ih se čuva u Splitu – pojašnjava Radić.

Zoran Alajbeg

Knjiga s katalogom zbirke torpeda

– Kao prirodni nastavak valorizaciji ove iznimne zbirke koju baštini Hrvatski pomorski muzej Split, autori izložbe izradili su knjigu s katalogom zbirke. Kako na izložbi tako i u knjizi  donose povijesni kontekst nastanka, biografije Lupisa i Whiteheada te niz zanimljivosti iz uporabe torpeda na torpednim čamcima, u podmorničarstvu te zrakoplovstvu. Knjiga dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku, te je javnosti promovirana u veljači u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, a u ožujku u matičnoj ustanovi u Splitu – kaže Radić.

Zoran Alajbeg

Hrvati i u Domovinskom ratu iz ničega stvorili torpedo

– Zanimljivo je na kraju spomenuti kako su Hrvati možemo reći ni iz čega dvaput stvarali torpedo. Naime 1991. godine kada se Hrvatska nalazila pod embargom na uvoz oružja, skupina entuzijasta je u Trogiru izradila nekoliko torpeda, od kojih je jedan upotrebljen u boju pred Splitskim vratima 14. / 15. studeni 1991. godine kada je pogođen brod Jugoslavenske ratne mornarice PČ 176 – Mukos – otkriva Radić.

PROČITAJTE JOŠ:

Torpedo se vratio kući

Iz mora “ulovili” torpedo iz Prvog svjetskog rata

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.