3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Hobotnica iz škrovade

ŽELINA KUŽINA Hobotnica iz škrovade
Foto: Željko Višić

Hobotnica (Octopus vulgaris) je mekušac iz porodice glavonožaca. Ima 8 krakova s kojima može dostići dužinu i do čak 3 metra. U gastronomskom smislu vrlo je zahvalna. Mnoštvo različitih recepata iz cijelog svijeta najbolje govore koliko je svugdje tražena i obožavana.

Željko Višić

Najvažnije je pitanje kako pripremiti hobotnicu da bude meka i podatna, ukusna za jelo. Ljudi su se koristili s puno trikova kako bi je omekšali. Tukli su je o obalne stijene, mlatili batom, kuhali s plutenim čepom, sodom bikarbonom, kvasinom i sl. Na kraju su izmislili zamrzivač.

Sastojci:

– hobotnica; oko 1,5-2 kg

– krumpir; oko 1,5 kg,

– kapula; 1 srednje velika

– češnjak; 4 veća režnja

– mrkva; 2 srednje velike

– cherry rajčice; 10-ak komada

– maslinovo ulje; 1,5 dcl

– bijelo vino; 1,5 dcl

– ružmarin; 1 grančica (ili dva prstohvata sušenog)

– bosiljak; nekoliko natrganih listova (ili dva prstohvata sušenog)

– sol i papar

Foto: Željko Višić

Priprema jela:

Preporuka je hobotnicu prethodno očistiti i zamrznuti, led će razbiti njenu mišićnu strukturu. Kad je sasvim odmrznete, stavite je kuhati u dovoljno veliku zagrijanu posudu u koju ste prethodno stavili žlicu-dvije obične vode. Neka se tako kuha na srednje jakoj vatri do 20-ak minuta. Tijekom kuhanja hobotnica će puštati svoju tekućinu, okrenite je jednom ili dvaput. Na kraju, hobotnicu izvadite na pladanj, isjecite je na nekoliko manjih porcijskih komada (nikako ne presitno). Tekućinu koja je preostala nakon kuhanja hobotnice, preporučujem baciti jer je u njoj ostala sva gorčina. Netko to dorađuje češnjakom, peršinom i vinom, reducira i prelijeva preko pečenja. Vi slijedite recept u nastavku.

Foto: Željko Višić

Krumpire, kapulu i mrkvu očistite, isjecite na manje ploške, začinite solju, paprom, ružmarinom, bosiljkom, dodajte polovice cherry rajčica i prepolovljene ražnjeve češnjaka. Sve promiješajte, neka se tako marinira sat vremena. Zatim odlijte i bacite svu tekućinu koja se ocijedila s povrća. Promiješajte s uljem i poslažite u škrovadi.

Među krumpire umetnite dijelove hobotnice, prelijte decilitrom vina.

Škrovadu dobro prekrijte aluminijskom folijom. Ukoliko imate posudu za pečenje s poklopcem, to bolje.

Pecite u pećnici sat vremena na 200C, skinite foliju, komade hobotnice postavite po povrću. Ukoliko krumpiri nisu gotovi (čitaj: jestivi) nastavite peći prekriveno folijom još desetak minuta. Kad su krumpiri gotovi, sve podlijte preostalim vinom, te pecite otkriveno na 220C petnaestak minuta, sve dok povrće i hobotnica ne dobiju lijepu boju.

Foto: Željko Višić

Serviranje:

Uvijek preporučujem da svatko sebi vadi dovoljnu količinu glavnog jela i priloga, sve podlijeva točem iz zdjele. Stoga, stavite škrovadu na centar stola i prepustite se osobnom odabiru nazočnih.

Uz ovo jelo lijepo bi sjela zelena salata i dobro crno vino.

Dobar tek!

Vaš Žele!

PROČITAJTE JOŠ:

Hobotnica na salatu u košarici od sira
ŽELINA KUŽINA Hobotnica s bobom (na gulaš)
Jednostavni domaći recepti: Hobotnica ispod peke i hobotnica na salatu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.