3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Divlja srdela pohana u pašteli

ŽELINA KUŽINA Divlja srdela pohana u pašteli
Foto: Željko Višić

Divlja srdela (srdela golema, alac … lat. sardinella aurita) izduženog je i slabije spljoštenog oblika, zelenomaslinaste boje s gornje i srebrnobijele s donje strane tijela. Na škržnom poklopcu ima lako uočljivu crnu točku, a po sredini tijela uzdužnu žutu prugu. Može narasti do 33 cm dužine i doseći do 15 dkg težine.

Željko Višić

Tu ribu nećete pronaći na peškarijama. Naime, ta riba ne pronalazi put do kupaca pored jeftine obične srdele. Razlog je taj što su joj ljuske veće, trbušne kosti čvršće, pa je ljudi izbjegavaju.

Da je riječ o divljoj srdeli odmah ćete shvatiti kada zateknete ljutitog ribara koji čisteći mreže psuje i baca ribu u more. Lijepo ga zamolite da vam pokloni kilo-dva za mačke. A onda se počastite besplatnim, ukusnim i zdravim objedom.

DIVLJE SRDELE POHANE U PAŠTELI

Sastojci:

– 1-1,5 kg srdela,

– maslinovo ulje; 2 dcl,

– biljno ulje; 2 dcl

– brašno, jaja i voda za paštelu

– sol i papar,

– limun; 1 kom

Foto: Željko Višić

Priprema divljih srdela:

Srdele najprije dobro očistite i operite od ljuski, posušite starom krpom ili papirnatim salvetama. Zatim ih filetirajte oštrim nožem, od glave prema repu, s obje strane tijela. Pri tome, nemojte se brinuti zbog neiskustva ili nesavršenosti pri filetiranju. Baš vas briga, ionako ste ribu dobili na poklon. Dodatno nožem odstranite ostatke leđnih ili trbušnih peraja. Srdele oprezno posolite i poparite.

Foto: Željko Višić

Pohanje divljih srdela:

Napravite paštelu od brašna, jaja, vode i malo soli. Neka bude gušća od tijesta za palačinke.

U tavi zagrijte obilniju količinu mješanog maslinovog ulja. Filete srdela, jedan po jedan umačite u paštelu i stavljajte u ulje. Na srednje jakoj vatri pržite ih najprije s jedne, zatim s druge strane, dok ne poprime zlatno žutu boju. Napominjem kako ribu ne smijete prepržiti.

Dobro je nakon vađenja ribe iz ulja istu postaviti na papirnate salvete da se otkloni višak ulja, i tako, što više sačuva hrskavost jela.

Paštelu za pohanje možete pripremiti i na pariški (Orly) način. Za to će vam uz brašno i jaja trebati i pivo. Priprema te paštele je složenija, ali se na kraju nagrađuje punijim i delikatnijim okusom.  Taj način primjereniji je finoj bijeloj ribi, rakovima ili školjkama.

Foto: Željko Višić

Serviranje:

Uz ovo jelo prigodno ide salata od kuhanog krumpira s lisnato narezanom kapulom, žlicom kapara (ili motara) i rikule. Također, servirajte i tartar ili neki drugi prigodni umak u koji ćete umakati narezane komade ribe.

Serviranu pohanu ribu možete nakapati s malo limunova soka, nije na odmet.

Dobar tek Vam želi Žele!

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.