1 min. čitanja

Količina smeća u moru je deset puta veća nego prije 20 godina

Od 1957. znanstvena oprema koja se koristi za mjerenje planktona u Sjevernom Atlantskom oceanu se začepila plastičnim otpadom oko 669 puta. Gotovo sva začepljenja dogodila su se kasnih 90-ih, pokazujući koliko je plastika oceana porasla tijekom posljednja dva desetljeća.

Znanstvenici od 2000. godine upozoravaju da je pojava plastičnih nakupina na opremi porasla za desetak puta. Istraživači kažu kako je studija prva potvrdila značajan porast plastike u oceanima u posljednjih nekoliko desetljeća, piše National Geographic.

Clare Ostle iz Morskog biološkog udruženja i Sveučilišta u Plymouthu u Velikoj Britaniji rekla je: ˝Ono što je jedinstveno u ovom radu je da smo uspjeli demonstrirati povećanje plastike u oceanima od 90-ih.”

Photo: Greenpeace

Istraživači su imali uvid koliko je plastike upetljano na uređaje koji bilježe količinu planktona u oceanu, prenosi Phys i Novi list.

Uređaji, poznati kao kontinuirani planktonski snimači smješteni su 6,5 milijuna nautičkih milja od obale u vodama sjevernog Atlantika i obližnjih mora od 1957. godine.

Uređaj zauzima isti prostor kao i morski sisavac, tako da plastika na njega djeluje na sličan način. Istraživači nisu namjeravali napraviti studiju o plastičnom zagađenju. U početku su proučavali plankton.

Photo: Pixabay

Za jedna od najvećih povećanja smeća u moru zaslužne su torbe, konopi i mreže. Poznavanje mjesta gdje se plastika koncentrira važno je za očuvanje oceana, kazala je Ostle National Geographicu.

˝To je važno saznanje za gospodarenje otpadom i za razmišljanje kako ćemo očistiti plastiku”, kazala je.

National Geographic, Phys, Novi list

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.