2 min. čitanja

JESTE LI ZNALI? Dubrovnik od “D” do “K” 3. dio

DUBROVNIK – Na Stradunu sve u krugu… kriju se najstarija ljekarna u Europi i najbogatija knjižnica, donosi treći dio rubrike “Jeste li znali?” posvećen našem najpoznatijem Gradu.

Da – je posebna vrijednost franjevačkog samostana Mala braća u Dubrovniku ljekarna čiji se počeci vežu za 1317.godinu i jedna je od najstarijih ljekarni u Europi koja kontinuirano radi sve do danas u sklopu samostana. U muzeju su izloženi predmeti stare ljekarne, rukopisi i recepti na latinskom i talijanskom jeziku, a posebno je zanimljiva knjiga „Imenici biljaka“ pisana na latinskom, a kasnije prevedena na hrvatski.

Photo: Screenshot/HRT

Da – najveću kulturnu vrijednost franjevačkog samostana Mala braća predstavlja knjižnica s fondom oko 70 tisuća rukopisnih i tiskanih knjiga. Najvrijedniji je Glazbeni arhiv s 13 tisuća jedinica među kojima je niz svjetskih unikata i originalnih djela. Rukopisa je više od 2 tisuće jedinica i 206 inkunabula.

Da – da su najstarije sačuvani rukopisi u knjižnici iz 11. stoljeća pisani na pergamentu, a ističu se i prekrasno iluminirane liturgijske knjige iz 15. stoljeća, zatim kalendar svetaca iz 16.stoljeća i najstariji prijepis Gundulićevog „Osmana“ iz 1653.godine, djelo Nikole Ohmučevića. U knjižnici se čuva i jedino izdanje „Judite“ Marka Marulića iz 1521.godine.

Photo: Wikimedia

Da – je Muzej smješten u renesansnoj dvorani u koju se ulazi kroz klaustar. Čuva inventar stare ljekarne, dragocjene zlatarske radove dubrovačkih radionica, staro misno ruho, slike dubrovačkih, talijanskih i nizozemskih majstora od 16. do 18.stoljeća.

Da – je ulica Prijeko sigurno jedna od najljepših dubrovačkih ulica usporedna s Placom. Siječe je pravilan raster od 14 strmih ulica koje vode prema Stradunu.

Photo: Google Map

Da – na početku Prijekog u Ulici od Sigurate u 13.stoljeću je osnovan ženski samostan unutar kojega je jedna od najstarijih predromaničkih crkvica iz 11.stoljeća. U muzeju samostana čuva se zbirka slika od 16. do 19. stoljeća, crkveno posuđe, pokaznice, procesijski križ iz 14.stoljeća, dva tkalačka stana iz 14.stoljeća, čipke i vezovi.

PROČITAJTE JOŠ: JESTE LI ZNALI? Dubrovnik od “D” do “K” 2. dio

Gordana Igrec

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.