2 min. čitanja

MISLILI SU DA JE IZUMRLA Pronađena riječna kornjača uz Rijeku dubrovačku

DUBROVNIK – Nakon što je prošle godine uz rijeku Omblu pronađena riječna kornjača (Mauremys rivulata), vijest je odjeknula kod stručne javnosti. Jedinku je pronašao Zvonimir Pandža iz Rijeke dubrovačke, a njenim se pronalaskom potvrdilo kako vrsta u Ombli nije izumrla. Prema kazivanju mještana, one su do Domovinskog rata na Ombli bile uobičajen prizor i redovito su opažane. Nakon rata kreću različiti zahvati u njenom staništu, zbog čega je ovdje u svega nekoliko godina dovedena do ruba izumiranja.

Sljedeći važan korak bio je provesti istraživanje kojim bi se utvrdilo obitava li uz rijeku Omblu još jedinki riječne kornjače. Istraživanje i vrednovanje herpetofaune i odabranih skupina entomofaune značajnog krajobraza Rijeka dubrovačka financira Dubrovačko-neretvanska županija, a provodi Udruga Hyla u koordinaciji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Prvi rezultati istraživanja, provedenih u travnju 2019. godine su iznad svih očekivanja, budući su uz rijeku Omblu pronađene još dvije jedinke riječne kornjače. Sada postoji realna mogućnost kako ovdje zaista, još uvijek obitava malena populacija.

Istraživanjem su obuhvaćene i druge životinjske skupine koje naseljavaju područje značajnog krajobraza Rijeka dubrovačka, s ciljem skupljanja podataka o preostalim prirodnim vrijednostima ovog zaštićenog područja. Svjedoci smo sve veće urbanizacije okolice Dubrovnika, a odgovarajućim planiranjem prostora još uvijek postoji mogućnost da se živi svijet očuva. Posebno zabrinjavaju novi trendovi širenja urbanih zona na obradiva zemljišta, pri čemu se vlažne površine potpuno isuše. Izumiranje stabilne populacije riječne kornjače uz rijeku Omblu savršen je primjer kako živi svijet nestane u svega nekoliko godina, ukoliko ga se ne uzme u obzir prilikom planiranja prostora. Odluka je sada samo na nama – Želimo li očuvati živi svijet područja u kojem živimo ili mislimo da razvoj podrazumijeva isključivo stvaranje urbane betonske pustinje sa što manje života?

Dubrovačko-neretvanska županija jedino je područje u Republici Hrvatskoj gdje nalazimo obje vrste slatkovodnih kornjača (riječna i barska kornjača). Obje su vrste strogo zaštićene, a riječna kornjača ima status ugrožene vrste. Najveća populacija riječne kornjače obitava u Konavoskom polju, a stabilna je i ona u lokvama na području sela Majkovi. U Stonskom polju, rijeci Ombli i delti rijeke Neretve, vrsta je na rubu izumiranja, a još uvijek nije jasno postoji li populacija u lokvi kod Lumbarde.

Glavne prijetnje opstanku riječne i barske kornjače su širenje građevinskih zona u njihovo stanište, betonizacija vodotoka te namjerno puštanje stranih vrsta kornjača koje se drže kao kućni ljubimci.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.