2 min. čitanja

Novi Pravilnik o postupku vaganja ribe, ribari ljuti i zbunjeni: “Oni su skrenuli totalno”

Novi Pravilnik o postupku vaganja ribe, ribari ljuti i zbunjeni: “Oni su skrenuli totalno”
Foto: Morski HR

Objavom u Narodnim novinama, u petak 17. svibnja na snagu je stupio novi Pravilnik o postupku vaganja proizvoda ribarstva, evidencije vaganja te postupku i uvjetima odobravanja vaganja na ribarskim plovilima i u odobrenim objektima.

Pravilnik se ne primjenjuje na proizvode ribarstva u svrhu daljnjeg uzgoja te na proizvode ribarstva porijeklom iz uzgoja, a određuje da se samo proizvodi ribarstva sortirani po vrstama i izvagani mogu stavljati na tržište za prehranu ljudi. Vaganje se obavlja na iskrcajnom mjestu, osim u iznimnim slučajevima kad se vagati može na ribarskom plovilu ili u odobrenom objektu s posebnim odobrenjem.

Želite li izvagati vlastiti ulov, morate pitati Ministarstvo

Propisani su i Posebni uvjeti za vaganje na ribarskim plovilima i u odobrenim objektima. Tako će svi vlasnici povlastica za gospodarski ribolov na moru plivaricom srdelarom i koćom koji žele izvagati svoj ulov na ribarskom plovilu morati pitati dozvolu Ministarstva poljoprivrede. Za takvo što je naravno, potrebno još papirologije i čekanje odobrenja iz Zagreba.

Vaganje ulova obavljenog plivaricom srdelarom obavlja se nakon sortiranja ulova pri čemu je dozvoljeno izvagati ulov koristeći metodu uzorka, odnosno odabranu veličinu uzorka prema broju kašeta s obzirom na stupanj rizika, stoji između ostalog u novom Pravilniku te se navodi detaljna procedura. Slično je i s vaganjem ulova pridnene povlačne mreže koće, dok u odobrenim objektima izvagati ribu može samo tvrtka/obrt odobreni objekt kojem je izdano rješenje o registraciji prvog kupca.

Osobe odgovorne za vaganje proizvoda ribarstva unose i dostavljaju evidenciju vaganja na PGR-u u elektroničkom obliku. Kontrola vaganja na ribarskom plovilu ili iskrcajnom mjestu provodi se na iskrcajnom mjestu na način da se kontroliraju: podaci navedeni u evidenciji vaganja, minimalne veličine, ako je primjenjivo i dostava iskrcajne deklaracije.

Photo: Morski.hr

Ribari zbunjeni: “Evo nam još dodatnih komplikacija”

Upućeni ribari su nam ispričali da je ovo definitivno još dodanih komplikacija koje nisu trebali. Dodaju i da je Hrvatska išla u potpuno krivom smjeru i nije radila ono što imaju zapadne zemlje, a to su ribarske burze, bez obzira bile one klasične ili elektronske.

– To znači da onaj tko dolazi po ribu mora biti odgovoran za vaganje ili ribar ako mu dolazi npr. Talijan kupiti ribu. Sve se to radi elektronski, što otežava rad starijim ribarima. Ako ja nisam prvi kupac i nemam odobrenje za vaganje moram čekati kupca da dođe kod mene. S burzama se sve to moglo napraviti elegantno bez stresa. Pogledajte članak 7, to je za mene nebuloza, uopće ne shvaćam “traka, vaganje, odobreni objekt…” Oni su skrenuli totalno – ljut je istarski ribar koji zaključuje:

– Znači, ako je ribar prvi kupac mora imati odobrenje za vaganje. Ali onda vaga mora biti baždarena i imati svoj broj. Sada će prvi kupac morati juriti od ribara do ribara, pa se pitam koliko će vozila i šofera trebati. Pitajte Talijane imaju li uopće tako nešto?

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.